Kromotípia

2018.10.19. 07:00

Eredeti Deák fotót kapott a megyei könyvtár

A Deák Ferencet ábrázoló, ritkán vagy szinte sosem látott kromotípia papírváltozatú fotójáról Kiss Gábor és dr. Gyenes Imre, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója és a helytörténeti gyűjtemény vezetője számolt be.

Arany-Horváth Zsuzsanna

Dr. Gyenes Imre, a megyei könyvtár helytörténeti gyűjteményének vezetője és Kiss Gábor igazgató a korabeli Deák-ábrázolásokat tartalmazó kötettel

– Keresztury hagyatékából érkezett a nagyon jó minőségben fennmaradt fotó, amelyet az özvegy legutóbbi zalai látogatásakor ajándékozott nekünk – mondta az igazgató, mutatva a Schrecker Ignác württembergi, egyben holland királyi udvari fényképész címet is viselő fotográfus által Pest-Budán 1865-ben vagy 1866-ban készített képet. – A dátum nem azonosítható pontosan, de tudjuk, hogy a fotózástól alapvetően ódzkodó Deák ekkor ült modellt Schrecker Ignácnak. A kép fiatalos Deákot mutat, azért tehető ekkorra az időpont. A beállítás némiképp hasonlít a Székely Bertalan-féle festményre, amely 1866-ban készült róla.

A kromotípia papírváltozata…
…és annak a hátoldala

Azt is tudjuk, hogy miért készült a kép, amelynek kromotípiája, azaz festett üvegváltozata Ferenc József magánhagyatékából került elő, s ma az Osztrák Nemzeti Könyvtár Képtárában őrzik. Nem egymagában. Ugyanis Schrecker Ignác a kiegyezés és a koronázás alkalmára díszes, 22, 24 centiméteres, aranyozott ovális keretbe helyezett kromotípiákat készített a kor magyar nagyjairól, jeleseiről, többek között Andrássy Gyuláról is. A sorozatot ajándékba kapta az uralkodó.

– A kromotípia sajátos eljárás, két képet, egy fotót és egy szabad kézzel festett másolatot illesztettek üveglap között egymásra, néhány milliméter eltéréssel, így térhatást értek el – magyarázta dr. Gyenes Imre. – Ezekről születtek a papírváltozatok, amelyekből egy a mi birtokunkba került.

A könyvtáros azonnal kutatásba kezdett, s a Magyar Fotográfiában találta az alábbi bejegyzést: „1861 augusztusában a Vasárnapi Újság arról tudósított, hogy Deák képei kétféle kőnyomatban, életnagyságú fejkép és térdkép formájában, vizitkártyafényképekben (egyforintos áron) és külön rendelésre életnagyságú olajfestményekben már kaphatóak voltak. Eladásukból szeptember elejére már több mint ötezer, az év végére pedig hétezer forint folyt be a Josefinum és a leányárvaház javára, s több ezer példányban megrendelték Velencében is.”

– A Deák-ikonográfiákban nem tűnik fel ez az ábrázolás, ez az öltözet nem látszik, mivel az eredeti Ferenc József magánlevéltárában lapult.

Dr. Gyenes Imre, a megyei könyvtár helytörténeti gyűjteményének vezetője és Kiss Gábor igazgató a korabeli Deák-ábrázolásokat tartalmazó kötettel

Az ajándékozás révén Keresztury Dezsőhöz került fotónak a megyei könyvtár savmentes dobozt készíttetett, s bekerült a helytörténeti gyűjteménybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában