Örök seb a szívükben

2019.04.17. 07:00

A kanizsai Németh Andrea a helyszínen élte meg a Notre-Dame katasztrófáját

Hétfőn kora este kigyulladt a párizsi Notre-Dame székesegyház. A tüzet eloltották, de a párizsiak szívében örök sebet ejtettek a lángok. Erről számolt be kedden a kanizsai, Párizsban élő Németh Andrea, akivel telefonon beszéltünk.

Benedek Bálint

Párizs, 2019. április 16. Az elõzõ esti heves tûzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház 2019. április 16-án. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetõszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tûz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetõszerkezete.

Forrás: MTI/AP/

Fotó: Thibault Camus

A hírügynökségek beszámolói szerint a tűz hatalmas pusztítást végzett a kereszténység egyik legnagyobb jelképében: a tetőszerkezet kétharmada megsemmisült, a huszártorony leomlott. Közel 400 tűzoltó 18 vízsugárral kezdte el oltani a lángokat, késő éjszaka jelentették be, hogy az épületet sikerült megmenteni a teljes összeomlástól, de gyakorlatilag csak az alapszerkezet maradt meg. Az ügyészség egyelőre gondatlanság miatt nyomoz, eddig nem merült fel, hogy gyújtogatás történt volna.

A kanizsai Batthyány-gimnáziumban 1991-ben érettségizett Németh Andrea 21 éve él Franciaországban, ahol táj- és kertépítész-mérnökként dolgozik a francia erdőgazdaságban. Jelenleg Párizs nyugati részén lakik, négy kilométerre a város szívétől, ahol a Notre Dame áll.

Párizs, 2019. április 16.
Az elõzõ esti heves tûzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház 2019. április 16-án. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetõszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tûz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetõszerkezete. MTI/AP/Thibault Camus

 

– Estefelé az egyik ismerősömet látogattam meg a kórházban, s azzal a metróval indultam útnak, ami a székesegyház közelében vezet – mondta Németh Andrea. – Az aluljáróba érve füstszag csapta meg az orromat. Meglepett, hogy Párizs központjában ilyet lehet érezni. A kórházba érve láttam a televíziókon, hogy hatalmas lángokkal ég a Notre-Dame tetőszerkezete. Senki sem akart hinni a szemének, hogy a város leglátogatottabb épülete lángokban áll. Mindenkit sokkolt, nem bírtunk szólni, aggódva figyeltük a híreket. Sok katolikus hívő énekelve és imádkozva virrasztotta végig az éjszakát.

A hölgy úgy tudja, hogy a székesegyház faszerkezetéhez a Párizs környéki tölgyerdőkből szállították az alapanyagot, mintegy 1300 darabot. Valószínűleg az újjáépítésnél ezt is figyelembe veszik. Mint mondta: hallott olyan véleményt is, miszerint a tűz is a Notre-Dame történetének egyik állomása, vagyis ez volt megírva… Az adományok mindenesetre már gyűlnek az újjáépítéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában