Vasárnap estig tart az alkotóházak országos hétvégéje

2024.04.07. 11:00

Zalaegerszegen is figyelnek a hagyományok átörökítésére

Három napon át, vasárnap estig zajlik a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák XI. Országos Hétvégéje. Idén 48 helyszínen, köztük Gébárton várják a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák XI. Országos Hétvégéjén az érdeklődőket. A programokat a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete a Népművészeti Egyesületek Szövetségével (NESZ) és a Hagyományok Házával közösen hirdette meg.

Mozsár Eszter

A békési fehér hímzést mutatja a zalaegerszegi Domján Lilla, balra Rozinka Péter, jobbra Takács Andrea és férje, Ferenc a gébárti alkotóházban.

Fotó: Mozsár Eszter

Pénteken a bőrtárgykészítéssel és fafaragással ismerkedtek a látogatók, szombaton pedig az Aszakkör békési hímzést tanuló tagjai mutatták meg Mecséri Cecília szakkörszervező segítségével, hogy mikképpen készül szálszámolásos technikával – a keresztszemes öltésekhez hasonlóan - egy könyvborító.

A szombati jó idő sok kirándulót csalt a Gébárti-tóhoz, köztük a nyírségi Rozinka Pétert, aki zalai barátnőjéhez érkezett, így egyúttal a műhelymunkába is betekintettek, valamint megnézték az állandó kiállítást. Ugyancsak a hímzés után érdeklődött a bagodi házaspár, a hajdanán fafaragással foglalkozó Takács Ferenc és párja Andrea, aki jelenleg is szívesen készít csipke alkotásokat.

Prokné Tirner Gyöngyi, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének elnöke arról számolt be, hogy idén leginkább a fiatalokat szeretnék megszólítani, mivel a több száz éves szellemi és gyakorlati tudást át kell adni a következő generációnak. Az alkotóházak hétvégéje országos programsorozatban az élményeket adó műhelymunkák a legnépszerűbbek.

- Évente általában 5-6 ezer látogató vesz részt a rendezvényeken országszerte. Többségük a műhelymunkákba tekint be szívesen, szeretik személyesen kipróbálni a mesterségeket, ám az sem baj, ha előtte egy kis elméleti bevezetést kapnak az érdeklődők – mondta Prokné Tirner Gyöngyi.

Vasárnap 14 órától a Tavaszi Nyitott Műhelygalériák Napján az Aszakkörön készült alkotásokból, valamint Schulcz Béláné gyöngyfűző munkából nyílik kiállítás, miközben számos műhelyfoglalkozást tartanak. A programot táncház zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában