Tíz évvel ezelőtt indult a kezdeményezés

2024.04.10. 11:30

Veteményeskertet gondoznak az iskolások

Megkezdődtek a tavaszi munkálatok a Suli Harmónia Általános Iskola veteményes kertjében. A tízéves hagyományra visszatekintő kertművelés nagy népszerűségnek örvend a közösség életében.

Benedek Bálint

Az iskola tanulói szorgoskodtak és veteményekbe rendezték a zöldségeket, fűszernövényeket

Fotó: ZH

Az intézményt működtető Suli Harmónia Alapítvány elnöke, Kósa Istvánné elmondta: a veteményeskertben minden osztálynak van egy parcellája, ahova a diákok elvetik azokat a magokat, melyeket a szülők választanak ki. A gyerekek ezt egész évben gondozzák és odafigyelnek arra, hogy időben leszüreteljék a terméseket a pedagógusok segítségével. Az egyik osztály kizárólag a biogazdálkodás mellett tette le a voksát, ezúttal fűszernövényeket és egyéb más zöldségeket nevelnek.

Fotó: ZH

A terület előkészítése az idén Vigh László országgyűlési képviselőnek köszönhető, aki ismét felszántotta az iskola előtti 10x20 méteres területet.

- Korábban berendeztünk az iskolában egy amolyan retró konyhát sparhelttel, asztallal, padokkal, ahol időnként összegyűlik a felsőrajki összetartó közösség - fogalmazott Vigh László. - Ehhez pedig úgy éreztük, azt is meg kell tanítani a fiataloknak, hogy miként kell elrakni a burgonyát a földbe, elültetni a paprika- és paradicsompalántát. A gyerekek végigkísérik az érés folyamatát, részt vesznek a szüretelésben és megtanulhatják, milyen ételek készülhetnek a zöldségekből. Sokat jelent a gyerekeknek még faluhelyen is, hogy megtanítjuk őket a kertművelésre. Ez a tudás velük marad örökre.

Vigh László örül annak is, hogy a tanulók tudatosak, értékként kezelik az ágyásokat, vigyáznak rá az egész szezonban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában