Jogi kérdések a modern fejlesztések kapcsán

2024.04.04. 17:34

Tuzson Bence igazságügyi miniszter látogatott Zalaegerszegre

Az Északi Ipari Park aktuális fejlesztéseit, a zalaegerszegi innovációs ökoszisztémát tekintette meg, valamint a drónok és önvezető járművek gyártásával, használatával kapcsolatos jogi kérdéseket vitatta meg Tuzson Bence igazságügyi miniszter zalaegerszegi látogatásán csütörtökön. A tárcavezető politikus prof. dr. Palkovics László, az Autóipari Próbapálya Zala (APZ) Kft. ügyvezető igazgatójának és az N7 Holdig vezérigazgatójának, valamint Balaicz Zoltán polgármesternek a meghívására érkezett. Tuzson Bence hangsúlyozta, a kormány azoknak a településeknek tud segíteni, ahol innovatív ötletek születnek és kezdeményező emberek élnek, s Zalaegerszeg a gyorsan fejlődő városok közé tartozik.

Mozsár Eszter

Tuzson Bence (középen) csütörtökön a zalaegerszegi látogatáson a fejlesztések jogi környezetét is megvitatta Palkovics Lászlóval és Balaicz Zoltánnal a ZalaZone Járműipari Tesztpályán

Fotó: Seres Péter

Az igazságügyi miniszter néhány héttel ezelőtt az Áldozatsegítő Központ avatására érkezett Zalaegerszegre, ezúttal pedig az ipari fejlesztéseket érintő jogi kérdésekkel kapcsolatosan találkozott a városvezetőkkel. Tuzson Bence hangsúlyozta, az itt tapasztalható gyors fejlődés példaértékű lehet más települések számára is.

Tuzson Bence
Felvételünkön Palkovics László, Tuzson Bence és Balaicz Zoltán a ZalaZone Járműipari Tesztpálya fogadóépülete előtt tartott sajtótájékoztatón Zalaegerszegen
Fotó: Seres Péter

Tuzson Bence: Az innováció új jogi környezetet kíván

- Azért jöttem, hogy lássam ezt az Európában egyedülálló járműipari tesztpályát, másrészt olyan jogi kihívásokról beszéljünk, amit ezek az innovatív, előremutató elképzelések szülnek. A jog általában az élet problémáira reagál – mondta az igazságügyi miniszter. - A jogalkotóknak tehát reagálniuk kell ebben az esetben az autónom autók vezetése és a drónok használata által felvetett kérdésekben. Ezek lehetnek biztonsági, személyiségjogi kérdések, illetve a mesterséges intelligenciához kapcsolódó jogi kérdések. A magyar kormány elkötelezett a jövő építésében, illetve abban, hogy az ahhoz kapcsolódó problémákat megfelelő módon kezelje – tette hozzá Tuzson Bence.

A legfrissebb drónhasználati szabályozásokról ITT lehet olvasni.

Nem állnak le a fejlesztésekkel a ZalaZone Járműipari Tesztpályán

Palkovics László, az Autóipari Próbapálya Zala (APZ) Kft. ügyvezető igazgatója a találkozón arról számolt be a sajtó képviselőinek, hogy épül a tesztpálya utolsó eleme, a nagy sebességű ovális pályamodul. A napokban érkezik egy hatalmas gépkocsikonvojjal az a világon egyedülálló finiser, amely képes a parabolikus felületeken aszfaltozni. Ezen kívül újabb modulok építése zajlik, valamint további szimulációs eszközök beszerzéséről döntöttek.

- Az igazságügyi miniszternek megmutattuk az ipari ökoszisztéma elemeit, illetve arról tájékoztatjuk, hogy miként állunk a drónfejlesztésekkel kapcsolatosan – mondta Palkovics László. - Amennyiben a kormány elfogadja az általunk beterjesztett drónstratégiát, akkor nekiállhatunk egy olyan validációs környezet építésének, ami alkalmas a műszaki és jogi kérdések tisztázására.

Milyen előnyökkel járhatnak az önvezető járművek az európaiak számára?

"Az Európai Unióban az összes közúti közlekedési baleset mintegy 95 százalékát emberi hiba okozza, és csak 2017-ben 25 300 ember halt meg az unió útjain. A vezető nélküli autók és teherautók drasztikusan csökkenthetik ezeket a számokat és javíthatják a közúti biztonságot, míg az új digitális technológiák csökkenthetik a forgalmi torlódásokat, valamint az üvegházhatású gázok és a légszennyező anyagok kibocsátását. A mobilitás is javítható, például a közúti közlekedés megnyitásával az idősek és a csökkent mozgásképességűek vagy fogyatékkal élők számára. Az önvezető járművek piaca várhatóan exponenciálisan növekedni fog, új munkahelyeket teremtve és 2025-ig akár 620 milliárd eurós nyereséget is hozva az EU autóipara számára.” 
Forrás: https://www.europarl.europa.eu/topics/hu/article/20190110STO23102/onvezeto-autok-az-eu-ban-a-sci-fitol-a-valosagig

Gazdaságfejlesztés a munkanélküliség ellen

Balaicz Zoltán polgármester egyfelől a miniszteri támogatást köszönte meg, másfelől emlékeztetett: ha Zalaegerszeg díszpolgára, Palkovics László nem szorgalmazta volna a mostani fejlesztéseket, akkor az ipari park helyén csupán szántóföld lenne. Ennek az akaraterőnek és hitnek köszönhető, hogy Zalaegerszegen felépült a tesztpálya, az AVL kutató-fejlesztő központ, a Rheinmethall gyár, a Bosch kutató-fejlesztő központ és a tudományos park. Végül hozzátette, a gazdaságfejlesztő beruházásoknak köszönhetően tíz év alatt 7,5 százalékról 2,3 százalékra csökkent a regisztrált álláskeresők száma, a helyi iparűzési adó pedig többszörösére nőtt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában