Miénk itt a tér

2024.04.23. 20:00

R-22-es elektronikus számítógép a középiskolában – a Csány-technikum jubileuma

A napokban ünnepelte a zalaegerszegi Csány-technikum fennállásának 140. évfordulóját, a jubileumhoz kapcsolódva az intézmény Jókai utcai épületének 1977-ben kezdődő bővítéséről – melynek munkálatairól folyamatosan beszámolt a Zalai Hírlap - gyűjtöttünk össze néhány fotót archívumunkból.

Nagy Betti

Zalaegerszegről közvetítette a televízió az oszágos tanévnyitó ünnepséget 1979. szeptember 2-án a Csány László Közgazdasági Szakközépiskola új sportudvarán

Forrás: ZH-Archívum

Bővítés előtt a zalaegerszegi közgazdasági szakközépiskola, adta hírül a Zalai Hírlap 1976. november 10-ei lapszáma: „Összesen mintegy hatvanmillió forintos költséggel megkezdődik a Csány László Közgazdasági Szakközépiskola bővítése. Ennek során az oktatási intézmény többek között négy gépteremmel bővül, amelyekben a számítástechnikai tagozat kezdheti meg működését, s felszerelik az iskolát egy R-22-es elektronikus számítógéppel is. Ezzel áll összefüggésben, hogy a tervek szerint a megyei illetményhivatal is átköltözne a bővítés után az épületbe, berendezkedne a gépi adatfeldolgozásra. A bővítéssel kapcsolatos munkaterület átadása a napokban megtörtént, kivitelezője a Zala megyei Tanács Építőipari Vállalata lesz, amely a jövő esztendőben fog hozzá a tényleges munkához, s 1978-ban, a tanév kezdetére befejezi a bővítést.” 

Az elkészült felújításról a Zalai Hírlap 1978. augusztus 16-ai számából értesülhetünk: „A zalaegerszegi Csány László Közgazdasági Szakközépiskola 3,8 millió forintos átalakítása nem kis feladatot jelentett, hiszen az iskolaév befejezését követően láthattak csak munkához, az épületrészek összes nyílászáró szerkezeteinek cseréjéhez, a teljes villanyhálózat átépítéséhez. Az iskola vezetése arra kérte az építőket, hogy szeptember elsejéig legalább nyolc tantermet bocsássanak rendelkezésre, hogy időben megkezdődhessen a tanítás. Nos, az építők jelentős létszám-átcsoportosítással állják szavukat, együtt dolgoznak a festők, asztalosok, burkolók, üvegesek, villanyszerelők és a kőművesek. Sőt, elképzelhető, hogy nemcsak az A-szárnyat, hanem a B-épületet is átadják szeptemberben.”

Az országos tanévnyitó ünnepséget 1979. szeptember 2-án Zalaegerszegről közvetítette a Magyar Televízió. A Csány László Közgazdasági Szakközépiskola új sportudvarán gyűltek össze az intézmény és a Zrínyi-gimnázium diákjai és nevelői. 

Az iskolaépület bővítéséről, a tanévnyitó ünnepségről láthatunk fotókat a képgalériában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában