Porszemekben csillagok címmel irodalmi estet tartottak

2024.04.10. 16:00

Költészete tovább élteti Szoliva Jánost

A költészet napjához kötődően a nagykanizsai Honvéd Kaszinóban kedden Porszemekben csillagok címmel Szoliva János költő halálának tizedik évfordulója alkalmából irodalmi emlékestet tartottak.

Benedek Bálint

Szoliva János költő tiszteletére rendeztek irodalmi emlékestet, balról: Balogh László, Szoliváné Szabó Erzsébet és Halmos Ildikó

Fotó: Szakony Attila

A közönséget, köztük a költő özvegyét, Szoliváné Szabó Erzsébetet és családját Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója köszöntötte. Elmondta: József Attila április 11-én született, ehhez kapcsolódik a költészet napja, melyről mindig megemlékeznek. Most Nagykanizsa kortárs költője, Szoliva János előtt hajtanak fejet költeményeivel és megzenésített verseivel.

– Szoliva János nemcsak nagykanizsai, murakeresztúri, hanem magyar költő, aki a hazai irodalom magaslatán érdemel helyet, és nekünk, itt élőknek kötelességünk e helyet az emlékezéssel is megerősíttetni fogalmazott megnyitó beszédében Balogh László polgármester. Az alkotó néhány rövid évtized alatt teljesen egyedi, kiérlelt stílusával beírta magát a költészet nagykönyvébe. Egy ízig-vérig modern költő, aki professzionálisan volt képes élni az eszközökkel, melyek korunkat leginkább kifejezik, amik a töredékességet és a hitetlenséget megmutatják. Versei bejárják a mindenség szegleteit, a lélek által őrzött emlékképek zugaiba vezetve el minket; de közben minden áll és mozdulatlan, stabil és változatlan. A jövőben ne csak őrizzük, olvassuk és értelmezzük Szoliva Jánost, mert titkai a magyar költészet titkai.

Ezt követően a költő egyik jó ismerője, barátja, utolsó köteteinek szerkesztője, Szemes Péter irodalomtörténész, műkritikus lépett a mikrofonhoz, hogy méltassa a tíz éve elhunyt Szoliva Jánost és költészetét.

Az idén decemberben lesz egy évtizede, hogy Nagykanizsán nem tűnik fel sokunk barátja, Szoliva János jól ismert alakja, nem találkozhatunk szeretetreméltó személyével – folytatta. – Viszont költészete tovább élteti őt, közös örökség, amely máig a szellem napvilágát sugározza a városra, vármegyére. Felért arra a magasságra, ahol nemcsak szavai, hanem költeményei fénylenek, ahol nemcsak csillagot rejtenek a líra porszemei, hanem összességük rendeződik messzire világító galaxissá.

Szemes Péter kiemelte: költeményeiben megelevenedik a bölcsőt ringató, felnevelő majd útra bocsátó keresztúri vidék. Ahogyan a határfolyó, a vad Mura is a véráramba költözik, zuhogása egy-egy szívütés lesz.

Az emlékműsorban közreműködött még Bali Judit, Antal Gergő és Fási Barnabás, akik néhány szép Szoliva-vers felolvasásával tették felejthetetlenné a rendezvényt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában