Gyermekeknek szólnak a versek

2024.04.11. 14:30

Költészet napi könyvbemutató Lentiben

A költészet napja alkalmából csütörtökön tartottak programot Lentiben a városi könyvtárban, ahol Zágorec-Csuka Judit Jókai-díjas muravidéki magyar költő, író, műfordító mutatta be gyermekeknek szóló, Ábécés gyermekversek 40 betűre című kötetét Orbán Péterrel, a kiadvány grafikusával közösen.

Korosa Titanilla

Zágorec-Csuka Judit és Orbán Péter Lentiben a költészet napi kötetbemutatón

Fotó: Korosa Titanilla

A szerző a bemutatón elmondta, hogy prof. dr. Balázs Géza nyelvész lendvai előadása adta az inspirációt a verseskötethez, melyet a magyar abc 40 betűjéről tartott.

 – Ezzel a 40 betűvel alkotjuk meg magyar kultúránkat, lehetőségeinket, életünket, s mivel nemzetiségi sorsban élő költő vagyok a határon túl, úgy gondoltam, megpróbálkozom a gyermekversekkel – beszélt első verseskötetének megszületéséről Zágorec-Csuka Judit.  – Megpályáztam a Nemzeti Kulturális Alapnál egy alkotói ösztöndíjat, s 10 hónapig dolgoztam a kiadványon, 150 verset írtam, illetve elolvastam klasszikus és kortárs költők gyerekverseit, szakirodalmat, hogy megtaláljam azokat a témákat, amelyek a gyerekek számára érdekesek. Rájöttem, hogy az kell, hogy ne legyen a vers allegorikus, szimbólumokkal teli, hanem konkrét témákat válasszunk, például állatokról, növényekről, az iskoláról, a családról. Minden gyerekversnek van története, a búzavirág, az egér, a macska, a tavasz virágai emberi tulajdonságokat kaptak, megelevenedtek és kommunikálnak saját környezetükben egymással. Emellett saját gyermekkorom emlékeit is felelevenítettem. 

Hozzátette, hogy a kötet egyik erőssége, hogy megelevenedik benne a muravidéki táj is. A Vándorének című költemény például bejárja a környékbeli településeket, és távolabbra is kitekint egészen Nagykanizsáig. Emellett a kisiskolások a betűk tanulásánál is jól hasznosíthatják a kiadványt.

Zágorec-Csuka Judit első verseskötetét írta gyerekeknek. A kiadványt csütörtökön Lentiben a köyvtárban mutatta be a költészet napi rendezvényen 
Fotó: Korosa Titanilla

Zágorec-Csuka Judit azt is elmondta, hogy megszerette ezt a fajta alkotási folyamatot. Erre a válogatásra azért is szükség van, hogy ezt a műfajt tovább tudja vinni a Muravidéken, ahol hiány van gyerekversekből.

A kötethez kitűnő illusztrációkat készített Orbán Péter muravidéki grafikus, a képi anyag teszi teljessé kötetet, s nyújt több szempontú élményt. Orbán Péter az elmondottakat azzal egészítette ki, hogy a fiatalabb, de az idősebb korosztály tagjai is igénylik a képi kiegészítést az olvasottak mellé. A rajzok készítésekor próbált kiemelkedő motívumokat, tárgyakat, szituációkat választani. A rajzoknál nincsenek hátterek, csak a lényeg jelenik meg, törekedett az egyszerűségre és a jól felismerhetőségre.

A kötetbe 80 vers került be, a rendezvényre meghívott gyerekek ezek közül többet is felolvastak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában