Az év hala a réti csík

2024.04.20. 17:00

Időjárás-előrejelzésre is alkalmas ez a pontyféle

Szabó Judit

A réti csík. Régebben ebből a halból készült a csíkos káposzta

Fotó: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

Az év haláról, a réti csíkról közölt ismeretterjesztő beszélgetést honlapján a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet. Takács Péter tudományos főmunkatárssal felidézték: idén ez a hal lett a Magyar Haltani Társaság szavazásán az év hala.  Összefoglalójukban azt írják: a réti csík nem igazán ritka faj, de állományai csökkennek. Európai elterjedésű, egyedi megjelenésű pontyféle. Teste megnyúlt, hosszanti sárgás-barnás csíkok húzódnak rajta. Általában a lápos, mocsaras élőhelyeken fordul elő, a dús növényzettel borított területeket kedveli. Érzékeny a légnyomás változásaira. Ezért évszázadokig használták időjárás-előrejelzésre. 

A réti csík a XIX. században a lápos- mocsaras területeken még hatalmas mennyiségben volt megtalálható Magyarországon, halászatára külön szakma jött létre.  A kifogására specializálódott emberek voltak a csíkászok, akik összeszedték a lápokból a halakat. A réti csíkból készített csíkos káposzta sokáig közkedvelt böjti étel volt. A réti csík Magyarországon védett faj. Aki többet szeretne tudni róla, ITT talál bővebb információt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában