Az elsőt 1997-ben mutatták be

2024.04.21. 10:32

Eötvös-műsorok a nosztalgia jegyében

Bő negyed századra visszatekintő  összeállítással idézték fel az Eötvös-műsorok  hangulatát szombaton az egerszegi Eötvös József Általános Iskolában.

Arany Gábor

Az énekkar adta elő az Örökségünk című dalt

Fotó: A szerző

A műsor ötletét 1996/97-es tanév elején fogalmazta meg Pesti Lászlóné – magyar-könyvtár szakos tanár,  aki ma már az iskola nyugdíjas klubját vezeti –, hogy hagyományos iskolai, évfordulós rendezvények mellett készüljön olyan műsor is, ami a magyar történelmet dolgozza fel.  Az első, 1997-ben bemutatott produkcióban történelmünk honfoglalástól napjainkig tartó szakaszát jelenítették meg a szereplők. Ezt további tizenhat Eötvös-műsor követte, történelmi darabok, könnyed, zenés, táncos előadások, lírai megközelítésű színművek, irodalmi darabok, mesék és történetek feldolgozásai,  a szülőföldről, a hagyományokról, képzeletbeli utazásokról, és más országok kultúrájáról szóló előadások. Néhány kihagyott évtől eltekintve 2019-ig tartott a sorozat, amit a koronavírus-járvány állított meg. E műsorok létrejöttében kezdetektől komoly szerepet vállalt az iskola igazgatójának 1996 augusztusában kinevezett Hanzséros Alajos, aki szerkesztett, szervezett, jeleneteket írt. 

Ezt már Pesti Lászlóné idézte fel érdeklődésünkre, aki azt is elmondta, mivel Hanzséros Alajos kinevezése 2024. augusztus 15-ig szól, és az igazgató a tanév végével nyugdíjba vonul, a szombati nosztalgia esttel köszönetet akarnak mondani neki. A programban az iskola aktív és nyugdíjas pedagógusai, volt és jelenlegi diákja léptek fel, közel félszázan, tizenhét műsorszámot előadva. 

Az esten Hanzséros Alajost köszöntötte Balaicz Zoltán polgármester, illetve dr. Gyimesi Endre volt polgármester. Utóbbi felidézte, miszerint a műsorok színvonalát látva kérték fel az iskolát, hogy 2009. március 15-én a városi ünnepségen lépjenek fel a Szabadság, szerelem című előadással. Abban az évben az iskola megkapta a Zalaegerszegért díjat, s ugyanezt a kitüntetést vehette át Pesti Lászlóné 2015-ben.

Hanzséros Alajost köszöntötte dr. Gyimesi Endre és Balaicz Zoltán (b)
Fotó: A szerző

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában