A Zenit lett a legjobb

2024.04.22. 13:30

Borversenyt tartott a lenti kertbarát kör

Szombaton tartotta a lenti Kertbarát Kör Egyesület tagsága hagyományos versenyük eredményhirdetését és a díjkiosztót.

Korosa Titanilla

A borverseny aranyérmesei, az elnökség tagjai és a vendégek

Fotó: Korosa Titanilla

A borok bírálata már korábban megtörtént, a szombat esti vacsorával és zenés programmal egybekötött eseményre várták a tagokat, illetve a versenyre nevezett tormaföldi, rédicsi és csentei gazdákat.
Az idei bírálatra 56 mintát neveztek a borosgazdák, ebből 36-ot a lentiek. Az összes bormintából 42 volt fehér, 2 rozé és 12 vörösbor.
A díjkiosztó előtt Völgyi Zoltán egyesületi elnök köszöntötte a megjelenteket, majd Rónási Gyuláné, a civil szervezet felügyelőbizottságának elnöke, a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagja tolmácsolta a gazdák felé a zsűri szakmai értékelését a borokról. Elmondta, jó véleménnyel, elégedetten távoztak a zsűritagok, elhangzott, hogy a legtöbb bort jól kezelték a termelők, néhány esetben fordult csak elő hiba. Felhívták a figyelmet a megfelelő kénezésre, amire szükség van, mert elősegíti a bor fejlődését, tisztulását, megóvja a betegségekről, de oda kell figyelni a helyes eljárásra. A vörösborokkal kapcsolatban azt állapították meg a bírák, hogy nem minden esetben történt meg az almasavbontás, még nem értek meg a borok, azt javasolták a gazdáknak, hogy kétéves koruk előtt ne vigyék a vörös nedűket minősítőre.

A díjazottak: Röszler Attila (b) és  Rónási Gyula 
Fotó: Korosa Titanilla

A zsűri értékelése alapján 30 bor kapott arany, 22 ezüst és 4 bronz minősítést. A legtöbb pontszámot elért bornak járó serleget Röszler Attila Zenit nevű bora kapta, a Kertbarátkör borának pedig Rónási Gyula szintén Zenit nevű borát választották. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában