Felére csökkent a békák száma

2024.04.06. 20:00

Befejeződött az idei varangymentés

A környezetvédők és a polgárőrök az Alsóerdő és Aranyoslap közötti úton pénteken lebontották a békaterelő fóliakerítést - az adatok szerint a tavalyihoz képest felére apadt a tó felé tartó varangyforgalom.

Fincza Zsuzsa

Az idén is a Besenyő-öreghegyi és a gálafejhegyi polgárőrök építették és bontották le az aranyoslapi békaterelő kerítést. A képen a bontást végző csapat Ferenczy András erdőmérnökkel (álló sor: jobbról a 2.,),mellette Nyári Ádám ifjú polgárőr, előtte guggol: Tóth Arnold és Takács Ferenc ganzos diák, mellette jobbról Kerkai László, balról Gyenge József, Tóth János, Szabó Zoltán, Nyáriné Erika, Dancs István, Marafai János. Elöl balról Pánczél-Tóth Tamás, mögötte Pánczél-Tóth Mária, mellette Balázs Lászlóné, Nyári Pál - előtte 2 unokája: Izabella és Marcell

Fotó: Fincza Zsuzsa

Ráadásul a 2067 béka közül csupán 555 volt az ikrát rakó nőstény. Igaz, a békamentés elmúlt 15 évében nem ez a legrosszabb adat, 2016-ban például 1188-ra csökken a vödörben átcipelt kétéltűek tábora, amit 2020-ban mégis 7847-es csúccsal koronáztak meg. A csökkenés azóta folyamatos, amihez dr. Illyés Zoltán biológus szerint hozzájárult a korábbi aszályos évek okozta békaelhullás; az alsóerdei fakitermelés - fagyérítés és az aranyoslapi tó vízének romló, ellenőrizetlen minősége.

Dancs Istvánnak, a Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület elnökének Nyári Ádám, a csapat ifjú polgárőre segíti leszerelni a karókról a fóliát
Fotó: Fincza Zsuzsa

A környezetvédők kicsit tartanak a tervezett déli átkötő útnak a védett barna varangyok alsóerdei populációjára gyakorolt hatásától is, de remélik, a beígért "békaalagutak" mellé az odaterelő rendszert is kiépítik - ez ügyben, ha megkérdezik, környezetvédő hatóság szívesen ad útmutatást.

A polgárőrök bevonták a környezetvédő munkába a diákokat is. A képen Pánczél-Tóth Máriának segít Tóth Arnold, mögöttük Balács Lászlóné
Fotó: Fincza Zsuzsa

Addig is a polgárőrök építik és bontják a békaterelő kerítést. A Balatoni László vezette gálafejhegyi egyesület mellett Dancs István, a Besenyő-öreghegyiek csapatába beszervezte két diákjukat: az 50 órás közösségi munkát körükben végző Tóth Arnoldot és Takács Ferencet is. Mindketten a Ganz-technikum tanulói, Arnold érettségi előtt álló "rendész tanonc", már jóval túl van a kötelező 50 órán, a 10.-es Ferenc gépész szakos, neki még vissza van vagy 20 ledolgozandó óra, amit szintén a polgárőrök között kíván hasonló munkákkal teljesíteni. S ha már a fiataloknál tartunk, ne hagyjuk ki Nyári Ádámot, az öreghegyiek ifjú polgárőrét sem, aki a Csány-technikumban közgazdaságtant tanul, de szívügye a környezetvédelem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában