A népzene szeretetéről koncertélményű előadásban

2024.04.11. 10:00

A Muzsikás Együttes rendhagyó énekórája a Mindszenty-iskolában

A Muzsikás Együttes rendhagyó énekórát tartott a zalaegerszegi Mindszenty Általános Iskolában és Gimnáziumban szerdán. A három alkalmon az oktatási intézmény alsó és felső tagozatos tanulói, a gimnázium diákjai, valamint a búcsúszentlászlói tagiskola diákjai vettek részt.

Antal Lívia

Rendhagyó énekórán a Muzsikás Együttessel (b-j): Sipos Mihály, Porteleki László, Mester László és Pénzes Géza

Fotó: Pezzetta Umberto

2004 decemberében határozták el, hogy iskolákban igyenesen oktatnak népzenét, mert az derült ki számukra, hogy nagyon kicsi az erről való tudás, mondta Sipos Mihály Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, a Muzsikás Együttes alapító prímása. Felidézte, hogy ő még a Lórántffy zenei általános iskolába járt, ahol a Kodály-módszerrel tanították zenére a diákokat. Mindennap énekeltek, de mint mondta, ez az idea nagyon eltűnt, megkopott, gyakorlatilag csak három ének-zene óra van egy héten.

- Saját népzenénkről is keveset tudnak az emberek, igaz, hogy az 1972-ben elindított táncházmozgalom sokat lendített ezen. Onnan kezdve jártuk az iskolákat, főként Budapesten. Egy koncertünk után odajött hozzám egy fiatalember, mint kiderült Hernádi Zsolt Tamás, a MOL Zrt. vezérigazgatója, aki zenekarunk küldetése és a népzene-oktatás felől érdeklődött. Tulajdonképpen ebből a találkozásból kezdődött közös munkálkodásunk a MOL támogatásával és a mi vállalásunkkal. Rendhagyó énekóra programunkkal immár több mint egy évtizede járjuk az ország általános- és középiskoláit. Jelenleg a MOL-Új Európa Alapítványhoz adunk be pályázatot évente, és állítjuk össze azon iskolák névsorát, ahová az adott évben elmegyünk.

Fotó: Pezzetta Umberto

A Muzsikás Együttes tagjai küldetésüknek érzik, hogy olyan élményszerű és koncertszínvonalú előadásban részesítsék a diákokat, hogy az lelkileg megérintse őket. Másrészt szeretnék átadni nekik a közös éneklés örömét, illetve felkelteni kíváncsiságukat a rendkívül gazdag magyar népzene és annak szeretete iránt, hangsúlyozta Sipos Mihály. A Mindszenty-iskolában is ezt tették, népi hangszerek bemutatójával és történetek mesésélével színesítették előadásukat.

A Muzsikás Együttes már több iskolába járt Zalaegerszegen, a Mindszenty-iskolában jó néhány év elteltével már másodszor tartott rendhagyó énekórát. Ravadics Roland angolszakos középiskolai tanár elmondta, igyekeznek minden olyan lehetőséggel élni, amelyekkel elmélyíthetik tanulóik zenei műveltségét. A Muzsikás Együttes rendhagyó énekórájával olyan zenei élményhez juthatnak a diákok, amely még a zenetanulásra is ösztönözheti őket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában