Szabadon alkottak hétvégén

2024.04.23. 12:00

A bőrművességgel ismerkedtek Gébárton

A bőröv készítésének alapjaiba nyertek bepillantást azok, akik jelentkeztek a Zala Megyei Népművészeti Egyesület Alkoss szabadon! sorozat hétvégi műhelyfoglalkozására. Szombaton délután Tálosi Adrienn zalakarosi bőrműves instrukciói alapján születtek az egyszerű, ám mutatós ruhakiegészítők a PANORÁMA Népművészeti Galériában. A programot a Csoóri Sándor Alap támogatta.

Mozsár Eszter

Kocsisné Horváth Katalin, Mile Judit és a ZMNE Alkoss szabadon! foglalkozását vezető Tálosi Adrienn bőrműves az egyik öv lyukasztása közben.

Fotó: Mozsár Eszter

Öt óra folyamatos munka jutalmaként vihették haza a résztvevők a csatos darabokat. Mindenki elégedett volt az eredménnyel, köztük e sorok írója is. A kulisszák mögé pillantva becsüli meg igazán az ember a kétkezi munka eredményét. Kocsisné Horváth Katalin rendszeresen jár Nagy Béla fafaragó, bőrtárgykészítő foglalkozásaira, ezúttal azonban egy másik mester tudását szerette volna megismerni.

- Adriennt a lányomon keresztül ismertem meg egy foglalkozás alkalmával, s most szerettem volna kipróbálni az ő technikáját is. Turkálóban jutottam hozzá egy rossz állapotú övhöz, újrahasznosítottam a csatját, szerintem remek darab született belőle - mondta Katalin.

Mile Judit gyapjúszövő már sok mesterséget kipróbált, ám bőrözéssel még nem foglalkozott, úgy érzi, most jött el az ideje. Nemrég ő maga adta át a tudást a barlahidai Aszakkörön, most a „tanulók” közé ült.

Tálosi Adrienn Zalakaroson rendezte be műhelyét, szívesen ismerteti meg az érdeklődőkkel mesterségének csínját-bínját. Három évvel ezelőtt Audrey Leather Goods néven alapította meg saját stúdióját. Munkájára a letisztultság, az egyszerűség, a modern és hagyományos kivitelezés ötvözése a jellemző. A bőrmívesség számára játék és öröm, harmónia, kiteljesedés és új utak keresése.

- Érettségi után tanultam ki a mesterséget, közben főiskolát végeztem. Bő tíz éve köteleződtem el a bőrművességgel – mesélte Adrienn. - Nem a motívumokat dolgozom fel, inkább a szerteágazó népi technikákat alkalmazom, például az ostorfonáshoz használt pásztorkötési módot a modern ékszerek készítésénél. Úgy érzem, egyre nagyobb becsülete van a szakmánknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában