Miklósfai és környékbeli termelők nedűit értékelték

2024.04.14. 12:30

A bormustrán tanácsokat is kaptak a gazdák

A miklósfai városrész Mindenki Házában a Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör szervezésében szombaton borversenyt tartottak. Az esemény fontos a miklósfai és környékbeli gazdák számára, hiszen az értékelés mellett a szakértőktől jó tanácsokat kaphatnak.

Benedek Bálint

Munkában a zsűri. Simon Zoltán (balról) és Kondákor József bírálóknak Höbe István a kertbarát kör tagja tölt a soron következő fehér nedűből

Fotó: Szakony Attila

Az eseményt szervező kertbarát kör elnöke, Németh József elmondta: a tavalyi mustárhoz képest némi visszaesés tapasztalható, de ezt az előző év hektikus időjárásával és az ebből adódó szőlőbetegségekkel magyarázzák. Ettől függetlenül elégedettek lehetnek, hisz harminc gazdától 72 minta érkezett, köztük fehér, vörös és még rozé borok is kerülnek a szakértőkből álló zsűri poharaiba.

- A miklósfai termelőknek főként a városrész tőszomszédságában fekvő Szentgyörgyvári-hegyen vannak birtokaik, ám érkeztek még nedűkkel Cserfőről, Förhéncről, Bagoláról és még Homokkomáromból is - fogalmazott. - Örülünk az ilyen versenyeknek, a kertbarát kör versenyei egyfajta minőséget képviselnek a környéken, ezért a termelők szívesen elhozzák a boraikat. Sőt az értékelésnél kapott véleményeket megfogadják, és a következő évben igyekeznek ezek mentén dolgozni tovább.

A mustrára 49 fehér, 15 vörös és 8 rozé borral neveztek. A fehérek esetében a zsűri 9 arany-, 24 ezüst és 10 bronzérmet, a vörösek közül 3 arany-, 6 ezüst- és 4 bronzérmet, míg a rozéknál 2 arany- és 6 ezüstérmet osztott ki a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjaival kiegészült zsűri. A legjobb rozénak, a miklósfai Tóth Imre Rozé cuvée borát választották ki, míg Miklósfa legjobb fehérbora a Cika Borház Rajnai rizlingje lett. A vidék legjobb fehér nedűjének a nagykanizsai Szentgyörgyvölgyi Tibor Olaszrizlingje bizonyult, míg a vörösök közül a szintén nagykanizsai Megyes Ernő Blauburger borát emelték ki.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában