Vizuális szociográfia a falakon

2024.03.06. 20:00

Új helyszínen, a Gönczi Galériában nyílt meg a Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás - fotógaléria és videó

Új helyszínen, új köntösben várta az érdeklődő közönséget a XIV. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás, aminek szerdán délután tartották a megnyitóját Zalaegerszegen, a Gönczi Galériában.

Mozsár Eszter

Felvételünkön a 10. Zalaegerszegi Sajtófotó Pályázat díjazottjai az első sorban: Ekler László zsűridíjas, Rohonczi Anett sajtófotósok díjas, Bedics-Németh Kata, az ifjúsági kategória zsűridíjasa, Tölli Tamásné Bálizs Zsuzsanna zsűridíjas, Gombos Zsófia képzőművész zsűritag, Bolla Gábor zsűridíjas és Bükvics Ádám NasteBau különdíjas. A hátsó sorban: Seres Péter, Balaicz Zoltán, Pezzetta Umberto és Katona Tibor

Fotó: Szakony Attila

A hagyományokhoz híven a három fotóriporter - Katona Tibor, Pezzetta Umberto és Seres Péter – egy évet felölelő munkái mellett a Zalaegerszegi Sajtfotó Pályázatra érkezett képekből a szakmai zsűri válogatott. Természetesen idén is gazdára találtak a díjak, különdíjak. A sokak által várt rendezvényen Balaicz Zoltán polgármester mondott köszöntőt, a kiállítást Gombos Zsófia képzőművész, a zsűri tagja ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Egy polgármester, városvezető feladata az, hogy a város egységét fejezze ki, az egész közösséget kell képviselnie, azt kell nézni, ami összeköt és nem szétválaszt. Ugyanezt képviselik a kiállításon látható alkotások, s talán ezért is olyan népszerű a zalaegerszegi sajtófotó kiállítás.

A résztvevőket ezekkel a gondolatokkal köszöntötte Balaicz Zoltán polgármester.

Új helyszínen, a zalaegerszegi Gönczi Galériában a 14. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás
Fotó: Szakony Attila

Idén a felnőtt kategóriában jelentősen megnőtt a nevezők száma, a tavalyi 22-höz képest idén 34-en mérettették meg fotóikat, ezzel párhuzamosan jelentősen több kép is érkezett. Ez pedig arra adott alkalmat, hogy még nagyobb teret kaptak a pályázati képek, tájékoztatott Seres Péter ötletgazda, szervező. Az ifjúsági kategóriában most kevesebb pályázat érkezett. A zsűri tagjai idén is Benkő Sándor, Ohr Tibor és Varga György voltak, hozzájuk csatlakozott Gombos Zsófia zalaegerszegi képzőművész.

Az ítészeknek nem volt könnyű feladata, mintegy 450 beküldött alkotást kellett értékelniük, sorozatokat akár újraértelmezniük. Tíz sorozat és 48 egyéni fotó került a falakra, ez összesen 95 fotót jelent. Gombos Zsófia köszöntőjében egy kis fotótörténeti ízelítő után arról szólt, hogy a város mindennapjait, eseményeit különféle szemszögekből bemutató tárlat tulajdonképpen egy vizuális szociográfia.

Erre az alkalomra egy zenei formáció is összeállt, a Zala Cselló Kvartett adott meglepetésműsort egy Beatles- és egy Metallica-sláger feldolgozásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában