Ez történt

2024.03.11. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Dr. Káldi Dávid, Domján István, Gecse Péter, Böjte Sándor Zsolt, Orosz Ferencné, Bognár Ákos, Balaicz Zoltán, Bali Zoltán, Herkliné Ebedli Gyöngyi, Szilasi Gábor, Makovecz Tamás, Galbavy Zoltán, Németh Gábor

Fotó: Pezzetta Umberto

Változatlan csapattal indul a választásnak Zalaegerszegen a Fidesz-KDNP

A Fidesz-KDNP pártszövetség a megyeszékhelyen az eddigi önkormányzati képviselőket indítja a 13 hét múlva megtartandó választáson. Ezt sajtótájékoztatón jelentették be a Fidesz Kosztolányi utcai irodájában. Támogatásukra az aláírások gyűjtését április 20-án kezdik és május közepéig tervezik lebonyolítani. A következő öt hétben minden körzetben tartanak lakossági fórumokat, és minden támogatóval igyekeznek személyesen, telefonon kapcsolatba kerülni, hangzott el. Ahogy Balaicz Zoltán polgármester és egyben polgármesterjelölt fogalmazott, az elmúlt öt év a válságokról, azok kezeléséről szólt. Ilyen környezetben a biztonságot, az állandóságot kell képviselni. Ennek jegyében született a döntés arról, hogy újra megméreti magát mind a 12 körzet képviselője, akinek munkájáról polgármesterként elégedetten nyilatkozott. Olyan lokálpatrióta csapat tagjai, akik egy irányban húznak, és mentesek a közéletet mérgező személyeskedéstől, emelte ki.

A legnagyobb adózókat köszöntötték Zalaegerszegen

A Zalaegerszegen legtöbb helyi iparűzési adót fizető 25 vállalkozás képviselőit köszöntötték a város dísztermében. Ezek a vállalkozások, a legnagyobb adózók töltik be a legfontosabb szerepet a város életében, és nemcsak a befizetett adójuk, hanem a széles körű társadalmi szerepvállalásuk alapján is, fogalmazott beszédében Balaicz Zoltán polgármester. 2022-ben a helyi iparűzési adóból 5,3 milliárd folyt be a város kasszájába, ebből a legnagyobb adózók 2,9 milliárd forinttal, azaz 55 százalékkal járultak hozzá. Balaicz Zoltán évértékelő prezentációjában kitért rá, hogy a változások, a bizonytalanság állandóvá vált. A nehézségek dacára a gazdaság fejlődése nem torpant meg. Olyan ökoszisztéma jött létre, ahol jelen van és összekapcsolódik a termelés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, a szakképzés, az egyetemi oktatás, valamint a szolgáltatások. Az évértékelőt követően a város elismerő oklevelét nyújtotta át Balaicz Zoltán polgármester a 25 cég képviselőjének. Zalaegerszeg Gazdaságfejlesztéséért díjat kapott a West Hungary Kft. és a EuropTec Kft., a Sport Mecénása díjat a Trió Egerszeg Kft.-nek ítélte oda a közgyűlés.

Múzeumi Műhelykonferencia Nagykanizsán a házi pálinkafőzésről

Szakmai nappal egybekötött műhelykonferenciát tartott a nagykanizsai Thúry György Múzeum. A téma ezúttal a házi pálinkafőzés kultúrája volt, mely kutatásba a zalai múzeumok is bekapcsolódtak. A program keretében a házi pálinkafőzéssel és fogyasztással kapcsolatos néprajzi-történeti előadásokat hallhattak az érdeklődők, illetőleg a kanizsai múzeum Pálinkás emlékek című kamarakiállításán felvonultatott régi eszközöket és tárgyakat is szemügyre vehették a vendégek. A konferencia résztvevőit dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója köszöntötte, aki hangsúlyozta: a pálinkafőzés egykor elsősorban őszi-téli tevékenység volt, melynek jellegzetes tárgyi emlékeit a Balatoni Múzeum néprajzi gyűjteménye őrzi, ám egy pályázatnak köszönhetően zalai múzeumok is bekapcsolódhattak a programba. A szakmai előadások sorát Kunics Zsuzsa, a Thúry György Múzeum muzeológusa kezdte, aki a kanizsai szeszfőzés történetét foglalta össze. Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum néprajzosa a házi pálinkafőzés kutatásának nehézségeit ecsetelte. Ezt követően Gazdag Attila, a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület képviseletében szólt a törvényes házi pálinkafőzésről, illetve ismertette az egyesület versenyeken elért eredményeit.

Új támogatási formákról is szó esett a keszthelyi húsmarha-tenyésztési tanácskozáson

Idehaza csökken a húsmarhák létszáma, de van remény, hiszen hamarosan újabb támogatási forma jelenik meg, s ez akár ismét fellendülést hozhat. Ez is elhangzott a Keszthelyen rendezett húsmarhatenyésztési tanácskozáson, amelynek a MATE Georgikon campusa adott otthont.

Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója nyitóelőadásában főként finanszírozási kérdésekről szólt, ismertetve: idén az agrártárca 1,3 milliárd forintot szán tenyésztésszervezési feladatokra, s bár korábban volt példa ennek ellenkezőjére, 2024-ben ezt az összeget menet közben sem emelik. Dr. Wagenhoffer Zsombor felhívta a figyelmet: idén májusban kell beadni a húsmarha állatjóléti támogatást igénylő pályázatokat. Erre 10 milliárd forintos keret áll majd rendelkezésre, bár a szövetség számításai szerint ennek majdnem a duplájára is lenne igény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában