Ezt történt

2024.03.06. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Idén húszesztendős a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara

Balaicz Zoltán indul a polgármesteri posztért Zalaegerszegen

Balaicz Zoltán indul a polgármesteri posztért Zalaegerszegen. Ezt a bejelentést tették a Fidesz-KDNP megyeszékhelyi irodájában tartott sajtótájékoztatón. Vigh László országgyűlési képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke arról beszélt, hogy Balaicz Zoltán 2006-tól önkormányzati képviselő, a következő ciklusban már alpolgármester is volt, 2014 óta pedig vezeti a várost, és elnyerte Az év polgármestere díjat is. Tíz év alatt közel 5000 új munkahelyet teremtettek a városban a beruházók, a munkanélküliségi ráta 7,5-ről 2,5 százalékra esett vissza, emelte ki Vigh László. Balaicz Zoltán úgy fogalmazott, sikeres választási szereplés esetén számít a jelenlegi alpolgármesterek, Gecse Péter, Bali Zoltán és Vadvári Tibor munkájára a következő ciklusban is ezen a poszton. Balaicz Zoltán hozzátette, szakértőkkel dolgozták ki a 307 oldalas programot, 100 pontban összefoglalva a következő öt év vállalásait. Most is született egy jelképes szerződés a zalaegerszegi polgárokkal. Ebben az olvasható, hogy a kampányban kizárólag a szakmaiságra koncentrálnak, elutasítják a sárdobálást és a személyeskedést, ha pedig nem sikerül a 100 pontból álló választási program legalább 70 százalékát megvalósítani, 2029-ben már nem indul újra a városvezetői posztért, jelentette ki Balaicz Zoltán.

Jótékonysági bállal zárták a rendezvénysorozatot Zalaegerszegen az egészségügyi szakdolgozók

Idén ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK). A jubileum alkalmából rendezvénysorozatot szervezett a MESZK Zala Vármegyei Területi Szervezete. A köztestület célja az egészségügyi szakmák jelen presztízsének növelése. A rendezvénysorozat zárásaként második alkalommal rendezték meg a Bakon Ilona Alapítvány a Nővérekért jótékonysági bált, tájékoztatta lapunkat Vass Mónika vármegyei elnök. Az ápolók képzésében közreműködő alapítványt a bálon személyes részvétellel és támogatói jegy vásárlásával segítették. Szombaton a Véndiófa Vendéglőben 140 zalaegerszegi, nagykanizsai, hévízi, keszthelyi egészségügyben dolgozó kolléga alkotta a vidám, jó hangulatú szakdolgozói közösséget.

 

Víz világnapi versenyt rendeznek Nagykanizsán

Idén is komoly programsorozattal készül a víz világnapjára a Pannon Egyetem – Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ és a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület. A részletekről Berta Renáta, az egyetem főigazgató-helyettese és Szabó Eszter, az egyesület elnöke számolt be. Mint elhangzott: a tavalyi nagy sikerre való tekintettel az idén is meghirdetik a nagykanizsai és környékbeli általános iskolák számára a Víz Világnapi Vándorkupát, amelynek győztese a Legkörnyezettudatosabb iskola címet is elnyeri. A 10 fős csapatoknak különböző állomáshelyeken kell teljesítenie feladatokat. A szervezők számos pályázatot is hirdetnek, ilyen többek között az óvodásoknak szóló 3D modellkészítő verseny, melynek keretében újrahasznosított anyagokból kell a Balaton témaköréhez kapcsolódó alkotásokat készíteni. Emellett fotópályázatot is hirdetnek junior és senior kategóriában víz-élet témakörben.

 

Dr. Müller Róbert egykori múzeumigazgatót köszöntötték 80. születésnapján Keszthelyen

Tudományos konferenciával köszöntötték Keszthelyen Zala múzeumi szakemberei nyolcvanadik születésnapján dr. Müller Róbertet, a vármegye régészeti kutatásainak doyenjét. A Balatoni Múzeum 1979–2005 közötti igazgatója 1962-ben érettségizett a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett előbb régész, illetve történész diplomát, később doktori, 1978-ban kandidátusi címet szerzett, 2013 óta pedig az MTA doktora. A nyolcvanadik születésnapját ünneplő szakember közéleti munkássága is jelentős, hiszen 1994 és 2006 között tagja volt Keszthely képviselő-testületének, 1995-től 2010-ig pedig az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumának elnökeként is dolgozott. A Balatoni Múzeumban rendezett Régészeti kutatások a keszthelyi és a kis-balatoni régióban című konferencia előadói számos tudományos eredményről számoltak be az érdeklődőknek, a program nyitányaként pedig kollégái köszöntötték dr. Müller Róbertet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában