Plakátok a HSMK-ból

2024.03.19. 14:00

Tavaszi művészeti fesztivál – kiállítás és koncert nyitotta az eseménysorozatot Nagykanizsán

Tavaszi művészeti fesztivál zajlik Nagykanizsán. Kotnyek István festőművész, grafikus 1990 és 1996 között a HSMK számára készített plakátjainak tárlata nyitotta a Tavaszi művészeti fesztivál programsorozatát a kulturális intézményben hétfőn. Ugyanitt "Szép kikelet" címmel a Farkas Ferenc Énekegyüttes adott koncertet.

Benedek Bálint

Gerencsér Tibor és Kotnyek István az Ősze-galériában látható tárlat miliőjében, a Tavaszi művészeti fesztiválon

Fotó: Szakony Attila

A "Kotnyek időkapszula '90-96" című tárlat az Ősze galériában nyílt meg a Tavaszi művészeti fesztivál keretében. A rendezvényen Kazányi Anett művelődésszervező elmondta: Kotnyek István egyesek szerint reneszánsz polihisztor, mások igazi alkimistának tartják. Viszont egyre kevesebben tudják, hogy művészi érzékenységét, sokoldalú és kísérletező látásmódját – plakáttervezőként és dekoratőrként – 1975 és 2000 között a HSMK szolgálatába állította. Itt készítette az emberi intellektus és a művészi kifejezés párbeszédét tükörző plakátjait.

– Kotnyek István festőművész, grafikus, szobrász, fotóművész és rövidfilmalkotó alakját szeretnénk most látni és méltatni – mondta megnyitó beszédében Balogh László polgármester. – Amint a ’90-es évek elején már felvértezetten elénk áll, hogy lássuk őt, ahogy kibomlik született és szerzett képessége, amint lángba borul a képzelete, hogy kézügyességével, az emberi alkotás legnagyszerűbb eszközével szolgálja a művészetet, szolgálja a kultúra intézményét és az embereket. Ezt láthatjuk a tárlaton, egy sokoldalú művész, egy mester metamorfózisát, pillangóvá válását: egy Kotnyek-időkapszulát.

Hozzátette: Kotnyek István időkapszulái magukba zárnak egy korszakot, megmutatják egy nagy művész keze munkáját, gesztusait és karakterét, a fantáziáját, és éppen az emberi kéz egyedisége, a mívesség és a meg nem alkuvás jelenléte emeli őt a mába. E munkák és plakátok az alkalmazott művészet mementói, tehát nem a szerzői szabadság tiszta kifejeződései, ám mégis jelen van bennük a nagy alkotó: benne van a gondolat, a gesztus és az üzenet, benne van az egyediség és az akarat.

 

Ezt követően Gerencsér Tibor nyugalmazott vezető-főtanácsos méltatta az alkotót, egykori munkatársát. Kiemelte: azért ezt a néhány évet öleli fel a tárlat, mert ebben az időszakban fényképezte le Kotnyek István a HSMK-ban készült plakátokat, előtte és utána nem. Egészen pontosan 373 darab negatívkocka maradt meg, ezekből készült a mostani válogatás. Ezek a plakátok a ház falai között készültek kézzel, ecsettel és ceruzával, gyakran több példányban. Volt, hogy egyszerre készült belőle fekvő és álló formátum is, mert a városban több helyszínen hirdették a művelődési ház eseményeit. Ezek a plakátok eredetileg két méterszer másfél méteresek voltak. A tárlat április 6-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.

Az eseményen fellépett a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI tanáraiból álló FKV trió. A rendezvényt követően pedig a színházi előcsarnokban lépett fel a Baráth Yvette karnagy vezette Farkas Ferenc Énekegyüttes.

A Tavaszi művészeti fesztivál folytatásában március 21-én (csütörtök) 19 órakor a HSMK-ban Dennis Kelly Árvák című krimijét láthatja a közönség. Majd sorrendben a Medgyaszay Házban március 23-án (szombat) 20 órakor a New Wave Sessions sorozat keretében a fiatalok kedvence "kristoaf" ad koncertet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában