A szezon már egy ideje tart

2024.03.05. 15:00

Tavaszi haltelepítés a zalai horgászvizeken

A zalai horgászvizeken is megkezdődtek a tavaszi haltelepítések, a horgászok örömére az elmúlt napok során több helyszínen is végeztek halasítást. A szezon már egy ideje tart, a tavasziasan meleg időjárásnak köszönhetően hétről hétre egyre több pecás jelenik meg a vízpartokon.

Gyuricza Ferenc

Szekeres Zoltán (balról) és Tuboly István, a pusztaszentlászlói Haladás Horgász Egyesület vezetőségi tagjai a hétfői halasításkor vízbe került pontyok egy-egy szép egyedével

Fotó: Gyuricza Ferenc

Pusztaszentlászlóra hétfőn kora délután egy baranyai halgazdaságból érkezett kisebb mennyiségű, mintegy tíz mázsa piaci ponty. A halak ezúttal nagyobb méretűek voltak a szokottnál, a horgászok 3,5 kilogrammra becsülték az átlagos tömegüket.

– A halnevelő programunk során tavaly ősszel elég jelentős mennyiségű pontyot sikerült a horgászok számára nyitott Felső-tóba áthelyeznünk, ezért elegendőnek tartottuk tíz mázsával tovább bővíteni az állományt – mondta dr. Jandó Zoltán, a helyi Haladás Horgász Egyesület elnöke. – Ez a mostani halasítás inkább a halak méretbeli javítását szolgálta.

Kustánszegen az elmúlt hét végén tartottak telepítést, amely során közel húsz mázsa hal került a mintegy 14-15 hektár vízfelületű tóba. Ennek nagyobb hányada fogható méretű ponty volt.

– Ez már a második telepítésünk idén, január elején 74 nagyméretű, 6,78 kilogramm átlagos tömegű pontyot tettünk a tóba a Magyar Országos Horgász Szövetség állománypótlási és fejlesztési célelőirányzatának támogatásával – mondta Kelemen Csaba, a Göcsej Horgász Egyesület elnöke. – A mostani halasítás során 1500 kilogramm ponty, illetve 450 kilogramm vegyes keszeg került a vízbe, utóbbi részben a ragadozók számára zsákmányhalnak, de ezek között is akadnak fogható méretűek.

Kustánszegen három további telepítéssel számolnak még, valamikor a tavasz folyamán csuka- és süllőivadékokat tesznek a vízbe, illetve szeretnének egy hosszú távú compóprogramot is indítani, utóbbit a halállomány fejlesztése, a tó halfaunájának színesítése érdekében. Kelemen Csaba utóbbi kapcsán elmondta: a compó nehezen beszerezhető s nem is olcsó hal, ám az egyesületük elkötelezett abban, hogy ezt a programot megvalósítsa.

– Négy-öt esztendőn keresztül évi 30-50 kilogramm compó telepítésével számolunk – magyarázta. – Ha sikerül, akkor az állomány megerősödése érdekében általános elviteli tilalmat vezetünk be erre a fajra, azaz csak sporthorgászatot engedélyezünk compóra. Ez a faj nagyon jó sporthalnak, a kifogása biztosan nagyszerű élményt nyújt majd a nálunk horgászó pecásoknak, hiszen Magyarországon kevés van belőle. Ennek oka, hogy a hazai vizek kicsit melegek számára, inkább az angol, ír, skót területek vízhőmérsékletét kedveli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában