Miénk itt a tér

2024.03.13. 07:30

Szoborsorsok II. – a zalaegerszegi Hamburger-szobor

Szobrokat emelünk. Van, hogy egy személyre emlékezve, van, hogy egy korszakot akarunk megörökíteni, emlékhellyé tenni. Aztán a történelmi változások, az idő eldönti, hogy ez jó ötlet volt-e, hogy az a személy, az a korszak megérdemelt-e az emlékezést. Szobrokat bontunk…

Nagy Betti

Szoborsorsok –a Hamburger-szobor koszorúzása 1983. május 31-én Zalaegerszegen, Kiss Ferenc fotója

Fotó: ZH Archívum

„Sok ezren gyűltek össze Zalaegerszegen, hogy leróják kegyeletüket a Tanácsköztársaság népbiztosa és legendás hírű orvosa, Hamburger Jenő új szobra előtt. Kis Károly tolmácsolta a párt és a kormány megemlékezését. Ott voltak barátai, harcostársai, a Tanácsköztársaság veteránjai. Hamburger Jenő szobrára a család koszorúját özvegye helyezte el. A munkásmozgalom nagy harcosának emlékét megőrzi a hálás magyar nép.” – szólt a Magyar Filmhíradó korabeli tudósítása 1956 márciusában a szobor avatásán.

Az 1956-os forradalom idején lebontott és megrongált szobor 1957. március 21-én már helyreállítva várta a városban megrendezett tizenkilences kommunisták találkozójának ünnepségét, melyről beszámolt a korabeli sajtó: „Délután 3 órakor a Hamburger-szobor előtt az úttesten katonai díszszázad állt, a téren körül 300-400 ember várta az ünnepség megrendezését. A Csány-szobor felől a Kossuth Lajos utcában piros zászlókkal a kézben, hármas sorokban érkeztek az ünnepségre a 19-es kommunisták. Testük már öreg, de szívük fiatal és szemük csillogása a jövőbe vetett bizalmat fejezi ki.” (Zalai Hírlap, 1957. március 22.)

1993-ban, a város képviselő-testületi döntése értelmében a Hamburger-szobor lebontásra került. Unokája, a nyugalmazott építőmérnök Székely Ernőné kérte az önkormányzatot, hogy a zalaszentgróti temetőben – ahol Hamburger hamvai vannak – szeretné elhelyezni a lebontott szobrot.

A Zalai Hírlap archívumából válogattunk fotókat a Hamburger-szobor koszorúzásairól, valamint a szobor eltávolításáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában