Böjt

2024.03.29. 09:00

Nagypéntek: emlékezés Jézus Krisztus szenvedésére és kereszthalálára

A nagypéntek a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek, amelyet a hívők Jézus Krisztus kínszenvedésének, kereszthalálának és temetésének emlékére szentelnek. Magyarországon 2017 óta munkaszüneti nap nagypéntek, dátuma évente változik, március 20. és április 23. közé eshet.

Zaol.hu

A római katolikus egyházban ezen a napon nem mutatnak be teljes szentmisét, mivel a katolikus hagyomány szerint maga Jézus, az örök főpap mutatja be az áldozatot. A nagypénteki szertartásból ezért kimarad az átváltoztatás (konszekráció), csak igeliturgia van, áldoztatással. Ezt nevezzük csonka misének is.

Nagypéntek
Nagypéntek Jézus Krisztus kínszenvedésének és kereszthalálának emléknapja
Forrás: shutterstock.com

A nagypénteki szertartás három fő részből áll:

  • Igeliturgia: olvasmányokkal és egyetemes könyörgésekkel emlékeznek meg Isten szenvedő szolgájáról, majd János evangéliumából felolvassák vagy eléneklik Jézus szenvedéstörténetét, a passiót.
  • Kereszt előtti hódolat: körmenetben behozzák a keresztet, amely előtt tisztelegve a hívők kifejezhetik hálájukat és imádatukat a megfeszített Krisztus iránt.
  • Szentáldozás: a nagycsütörtöki misén konszekrált kenyérrel áldoztatnak

A szertartást egyszerű könyörgés zárja, áldás és elbocsátás nélkül.

A nagypéntek a gyász és a befelé fordulás napja, amely lehetőséget ad a hívőknek Jézus Krisztus szenvedésének mélyebb átélésére, a megváltás misztériumának elmélkedésére.

Ajánlott böjti ételek nagypénteken:

  • Halételek
  • Hüvelyesek
  • Gabonafélék
  • Zöldségek
  • Gyümölcsök

Hagyományos nagypénteki szokások:

A nagypéntek a keresztény év egyik legfontosabb napja, amely lehetőséget ad a hívőknek a lelki megújulásra és a hit elmélyítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában