A Veszprémi Főegyházmegye hű jelmondatához: Őseink hite a jövő reménye

2024.03.08. 20:00

Mindszenty 80-emlékév indult

Mindszenty 80-emlékévet hirdetett dr. Udvardy György érsek abból az alkalomból, hogy Mindszenty József zalaegerszegi apátplébánost pontosan nyolc évtizede, 1944. március 5-én nevezték ki veszprémi püspökké.

Péter B. Árpád

Dr. Udvardy György: Mindszenty József példája is bizonyítja, őseink hitéből merítve találhatjuk meg a jövő reményét

Forrás: Veszprémi Érsekség

Az emlékévet a főpásztor a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházban tartott szentmisén jelentette be az évfordulón, felidézve: a későbbi bíboros-hercegprímást XII. Pius pápa bízta meg az egyházmegye irányításával. A következő egy esztendőben számos programmal s imádságaikkal kérik Mindszenty József boldoggá avatását, s tisztelegnek Bódi Mária Magdolna emléke előtt is, akinek boldoggá avatási eljárása „szépen halad: ügye hamarosan a Bíborosok Testülete elé kerül, amely javaslatot tesz majd a Szentatyának”.

Imaszövetség indul Mindszenty József és Bódi Mária Magdolna boldoggá avatását kérve
Dr. Udvardy György: Imaszövetség indul Mindszenty József és Bódi Mária Magdolna boldoggá avatását kérve. Képünkön az érsek a hagyományos lelkigyakorlatának negyedik előadásán, a Károly-templomban látható
Forrás: Veszprémi Érsekség

Mindszenty József és Bódi Mária Magdolna inspirál bennünket

– Mindszenty bíboros úr is azt kérte, kövessük Bódi Mária Magdolna állhatatos példáját – emlékeztetett dr. Udvardy György. – Őseink hitéből merítve találhatjuk meg a jövő reményét. Szentjeink, mint Szent István, Szent Imre és Boldog Gizella példája, valamint olyan közelmúltbeli személyek, mint Mindszenty József és Bódi Mária Magdolna inspirálnak bennünket és példát mutatnak a hitben s az életvezetésben, rávilágítva arra, hogy a nehézségek között is Krisztusra építve tudunk megújulni és építkezni a jövőnkért.

Számos program

Dr. Udvardy György felhívta a figyelmet Mindszenty József gondolatára, amely szerint „az imádkozó magyarok sokasága csodákat tud tenni.” A részletekről szólva elmondta, máris meghirdették a diákoknak szóló hittanversenyt, illetve fénykép- és rövidfilm-pályázatot, s március 25-én megjelenik az egyházmegye történetét bemutató kötet, majd április 12-én Bódi Mária Magdolna-emlékmisét mutatnak be.

Mindszenty József
Mindszenty József boldoggá avatásáért is imádkoznak a Veszprémi Főegyházmegyében
Forrás: ZH-Archívum

Nevezetes dátumok

– Mindszenty bebörtönzésének dátuma, november 27-e számunkra is egy imaalkalmat jelent majd, akárcsak a börtönben történt papszentelés, hiszen 1944. december 8-án mind a főegyházmegye, mind pedig a zirci közösség számára papokat kent fel – mondta az érsek. – Ezért március 23-tól imaszövetség indul egyházmegyénkben, nemcsak Mindszenty József és Bódi Mária Magdolna boldoggá avatását kérve, hanem a hivatásokat, családjaink, ifjúságunk megerősítését is remélve.

Dr. Udvardy György elárulta: az emlékév egyházmegyei programjai is e gondolat köré épülnek.

Az első félév programjai:

  • március 23.: a Bódi Mária Magdolna Imaszövetség elindítása
  • március 25.: Szent Mihály veszprémi egyháza című egyháztörténeti kötet bemutatása
  • május 4.: Országos Mindszenty-zarándoklat
  • május 11-12.: Gizella-napok, főegyházmegyei hittanos találkozó
  • május 18., 25., június 16., 30.: tematikus hajóutak indulnak Tihanyból
  • június 28-30.: BALAKAT – Bódi Mária Magdolna szentségimádási hétvége

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában