Tavaszi napsütésben

2024.03.15. 14:00

Megemlékezés Zalaegerszegen a nemzeti ünnepen - fotógaléria és videó

Legyünk büszkék azokra, akik megtették az első lépéseket a polgári Magyarországért, s noha a függetlenséget nem sikerült kivívniuk, személyes kockázatvállalásuk eredményei alapjaiban kihatnak mai életünk kereteire. A márciusi ifjakról szólt ekképpen a friss Széchenyi-díjas prof. dr. Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos igazgatóhelyettese a zalaegerszegi Deák téren kezdődött ünnepi rendezvényen.

Arany Horváth Zsuzsa

Tavaszi napsütésben ünnepeltek Zalaegerszeg város vezetői és a zalaegerszegi polgárok

Fotó: Fehér Márk

A történész szónok áttekintette a Kossuth szerint "kis pesti lárma", azaz a március 15.-i eseményeket, valamint a szabadságharc elbukása ellenére mégis sikeresnek mondható, minden politikai erő együttműködését hozó időszakot, amely a 12 pont követeléseinek nagyobbik hányadát, a teljes magyar társadalom támogatása mellett valósította meg, később pedig Deák Ferencnek köszönhetően pedig fegyver nélkül szerezte  vissza a polgári átalakulást szavatoló jogait. 

A Deák téren az ünnepség moderátora, H. Horváth Gyula felolvasta mindazon zalaiak neveit, akik magas állami kitüntetésben részesültek 2024-ben, a nemzeti ünnep alkalmából. (Dr. Sifter Rózsa főispán, dr. Tihanyi Marianna, dr. Bujtor Zoltán (mindketten a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház vezető orvosai), Kiss Gábor főkönyvtáros, dr. Tóth László volt önkormányzati képviselő, Bali József, a Zalaispa Zrt. vezetője, dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Szálinger Balázs költő, író.)

Balaicz Zoltán: Egyre többen vagyunk, Zalaegerszegen is, akik készen állunk felelősséget vállalni önmagunkért és a közösségünkért, amihez erőt, s tartást ad, ha visszatekintünk 1848-as elődeink kiállására. Fotó: Fehér Márk

A koszorúzás után a Csány térre vonultak az ünneplők, ahol Balaicz Zoltán polgármester emlékező szavait hallgathatták meg. "Az a nap  két évtizedes küzdelem csúcspontja volt a magyar szabadságjogokért. Ennek az időszaknak köszönhetjük Himnuszunkat és a ma napig használt zászlónkat is, hiszen a piros-fehér-zöld színt, mint hivatalos nemzeti színeinket, az 1847–48. évi országgyűlésen szentesítették", mondta a városvezető, hozzátéve, az ünnep a múlt állandó, gyakori újragondolása, az ünnep mindig tükör,  mely tiszta lelkiismeretet követel tőlünk. A közös ügyeinkért mai is sokan tesznek, mondta Balaicz Zoltán: 

Egyre többen vagyunk, Zalaegerszegen is, akik készen állunk felelősséget vállalni önmagunkért és a közösségünkért, amihez erőt, s tartást ad, ha visszatekintünk 1848-as elődeink kiállására.

A zalaegerszegi megemlékezésen közreműködött a városi fúvószenekar, a Zalai Táncegyüttes, Ifj. Horváth Károly zenekara, Hertelendy Attila színművész, Pál Kriszti énekes és a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület. 

A városban működő szervezetek, intézmények képviselői is megkoszorúzták Deák Ferenc és Csány László szobrát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában