Gelencsér Gábor gyűjteményéből

2024.03.06. 14:30

Marco Polo nyomában - tárlat a Honvéd Kaszinóban

Rendhagyó történelemórának is beillett Gelencsér Gábor nyugdíjas újságíró legújabb kiállítása, a Honvéd Kaszinóban szerdán délelőtt megnyitott tárlat ugyanis Marco Polo utazásaihoz adott szemléltetőanyagot.

Pásztor András

Gelencsér Gábor (balról) és Jeszenői Csaba pedagógus, aki megnyitotta a kiállítást

Fotó: Szakony Attila

Ennek megfelelően iskolai csoportok is érkeztek a megnyitóra, ahol Gelencsér Gábor sok érdekességet mesélt a diákoknak a nagy utazóról. Többek között azt, hogy Marco Polo, apjával és nagybátyjával 1271-ben indult keletre, és Perzsián keresztül el is jutott Kubiláj mongol nagykán és kínai császár pekingi (akkor Taidù) udvarába, ahol 1275 és 1292 között magas állami hivatalokat viselt; végül 1295-ben tért vissza szülővárosába. 1298-ban a genovaiak fogságába esett, és az ott töltött egy év alatt rabtársának, a pisai Rustichellónak tollba mondta a kalandjait.

A kiállítás a Marco Polo által érintett országok bélyegeiből, bankjegyeiből, képeslapokból, gyűjtői szalvétákból és egyéb írásos kiadványokból tevődött össze, így a fiatalok képet kaphattak Indiáról, Burmáról, Szingapúrról is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában