Közös akció a fiatalok biztonságáért

2024.03.24. 11:30

Közlekedéstechnikai tréninget tartottak Zalakaroson

Zalakaros A segédmotoros kerékpárral közlekedő fiatalok számára tartottak közlekedéstechnikai tréninget szombaton a benzinkút melletti lezárt útszakaszon.

Benedek Bálint

A segédmotoros kerékpárral közlekedők bójákkal kirakott szlalompályán is bizonyíthatták ügyességüket

Fotó: Szakony Attila

A Zalakaros Közbiztonságáért Közalapítvány, a Zalakarosi Polgárőr Egyesület és az Országos Polgárőr Szövetség motoros tagozata közös rendezvényén a biztonságos közlekedés elsajátítására nevelték azokat, akik frissen vagy néhány éve szerezték meg a legfeljebb 50 köbcentis segédmotoros kerékpárra (moped, robogó) a jogosítványt.

– Kötelességünk a megszerzett tudást, amivel mi felnőttek rendelkezünk továbbadni a tinédzsereknek – mondta Kovács Zoltán, a Zalakaros Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumi elnöke. – Ha már egy fiatalhoz eljut az üzenetünk, akkor nyert ügyünk van. Viszont talán többekhez is, hiszen közel tíz fiatal vállalta a gyakorlatok elvégzését. Lényeges, hogy azokkal a motorokkal végeztük el a tréninget, amikkel a közlekedésben részt vesznek. Bóják között szlalompályát teljesítettek, a fék és gáz reakcióra is rávilágítottunk. Minden olyan szituációra, amivel a forgalomban találkozhatnak és az itt tanultak talán rögzülnek, s ha kell azonnal támaszkodhatnak rá. Emellett kitölthettek egy közlekedési tesztet, valamint a szintén lényeges elsősegélynyújtási ismeretekkel is gazdagodhattak.

Kovács Zoltán szerint a lóerők megzabolázásában higgadtságra és helyes látásmódra van szükség. Elmondta: pontosan tudja, hogy a fiatalok miként működnek. Olykor feszegetik a határokat, viszont azzal, hogy a felnőtt, rutinos motorosok rendet tesznek a fejükben, akkor tudatosabbá válhatnak az utakon. 

– A megelőzést rendkívül fontosnak tartom – folytatta. – A srácok meglepődtek azon, hogy például a 60 kilométeres sebességgel közlekedő motornak mekkora fékútja van, ha az első és milyen hosszú, ha a hátsó féket használja. Ezek apróságoknak tűnhetnek, viszont a közlekedésben kulcsfontosságú szerepük lehet.

Az egyik fiatal, a 16 éves Kovács Nimród hasznosnak érezte a képzést, hiszen a barátaival együtt olyan tanácsokat kaptak, melyeknek nagy hasznát veszik majd az utakon. Meglátása szerint sokak nem elég körültekintők a közlekedésben, vagyis nem figyelnek például a motorral közlekedőkre. Egy garabonci estet is említett, amikor csak a lélekjelenlétén múlott, hogy nem történt nagyobb baj. Ezért is örült annak, hogy a felnőttektől, a szakemberektől tanulhattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában