A Hunyadiak és a magyar történelem nagy korszaka

2024.03.05. 08:30

Könyvbemutató és felolvasóest a Korona Szalonban

A Hunyadi könyvsorozat szerzője, Bán Mór író és a kötetekből készülő filmsorozat főszereplője, Kádár L. Gellért színművész volt a vendége a Korona Szalonban hétfőn este tartott könyvbemutatónak és felolvasóestnek. A XV-XVI. századi magyar történelembe kalauzoló, és Hunyadi János, Mátyás és a későbbi tervek szerint Corvin János működését bemutató könyvekről és az ez évben a nézők elé kerülő filmről Stárics Roland, a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatóhelyettese és történelem szakos tanára beszélgetett az íróval és a színésszel.

Arany Horváth Zsuzsa

Bán Mór, Kádár L. Gellért, Stárics Roland

Fotó: Pezzetta Umberto

Járt-e a Hunyadi kötetsorozat helyszínein?

Többek között a regényírás inspirációjáról,  a Hunyadi-könyvsorozat születésének körülményeiről esett szó.  Kiderült, miért esett Bán Mór választása a Hunyadi család történetére, azon belül is hangsúlyosan János legendás alakjára és életútjára. "A könyveket olvasva alapos csataelőkészületeket, részletgazdag ütközeteket, érzelemgazdag és a pillanat heve által fűtött emberi reakciókat, valamint mély és őszinte személyes vívódásokat és belső jellemfejlődéseket fedezhet fel a kiadványokban az olvasó", jelezte a moderátor, hozzátéve, ezért felmerül a kérdés, honnan merítette az ismereteket a szerző.

Fotó: Pezzetta Umberto

Hogyan formálta Hunyadi Jánost a Hunyadi-filmben Kádár L. Gellért?

Az esten kiderült, a vendégek jártak-e a könyvben megelevenedő helyszíneken,  s az is, Kádár L. Gellért marosvásárhelyi színész milyen vezérvonal mentén formálta meg a művekben megjelenő személyek karakterét és magatartásjegyeit.

Az egybegyűlteket Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő köszöntötte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában