CIKÖSZ fórum Zalaegerszegen

2024.03.08. 17:47

Hitelesen kívánják képviselni a roma közösségeket

Országosan az elmúlt 14 évben óriási eredményeket értek el romaügyben, hiszen azóta 50 százalékkal több roma ember dolgozik, mint azt megelőzően, mondta a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Cigány Közösségek Szövetsége (CIKÖSZ) elnöke pénteken Zalaegerszegen megrendezett fórumukon. A rendezvényre a vármegyei roma nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek képviselőit hívták meg.

Antal Lívia

Vigh László, Sztojka Attila, Kövesi Csaba és Vajda László a CIKÖSZ zalaegerszegi fórumám

Fotó: Antal Lívia

Sztojka Attila kifejtette, hogy az elmúlt 10-14 évben rengeteg negatív visszhang jellemezte a magyarországi roma képviseletet, elsősorban az országos képviselet miatt. Az Országos Cigány Önkormányzat nem tartotta a kapcsolatot a megyei és a települési cigány önkormányzatokkal, ezért sem sikerült jelentős változtatást belevinni a nemzetiségi törvénybe, mondta.

Zala vármegyei roma nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek képviselői vettek részt a rendezvényen
Fotó: Antal Lívia

– Szerencsére, azóta sok változást történt. Jelentősen nőtt a romák foglalkoztatottsága Magyarországon, sőt, európai kitekintésben hazánkban dolgozik a legtöbb roma származású ember. De nem dőlhetünk hátra. A roma közösségekben még rengeteg erőforrás van. A CIKÖSZ nem problémaként, hanem erőforrásként tekint a roma közösségekre, amely óriási különbség a bal- és jobboldal gondolkodása között – húzta alá Sztojka Attila.

Kiemelte, eltökélt céljuk, hogy széles körű összefogással, szakmailag felkészült, hiteles érdekképviseletet hozzanak létre. Ez az üzenete a zalaegerszegi fórumnak is, mely azt tükrözi, hogy a roma közösség az érdekképviselet újjászervezését kezébe vette. Történelmi időszakot él meg az önkormányzati választások közeledtével. Legfőbb szándékuk a roma nemzetiségi önkormányzati választásokon való részvétel, mondta a CIKÖSZ elnöke.

A fórum arra ad lehetőséget, hogy a vármegyei roma nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek megismerjék a CIKÖSZ céljait, azt a szövetséget, ami új együttműködést biztosít számukra, mondta Vajda László, a CIKÖSZ vármegyei fő koordinátora. A rendezvényen részt vett Kövesi Csaba, a CIKÖSZ nyugat-dunántúli régiójának elnöke, továbbá Vigh László országgyűlési képviselő. A képviselő hangsúlyozta, hogy a cigányság társadalomban betöltött szerepe nagyon fontos. A romák sok ágazatban dolgoznak, az építőipar talán nem is működne nélkülük. Minőségi munkát végeznek, melynek jó példája a járműipari tesztpálya, ahol több építési folyamatban vettek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában