Önkormányzati közgyűlés

2024.03.21. 17:30

Hatvan perc alatt 27 napirendi pontot szavaztak meg

Csak egyetlen előterjesztésről nem szavaztak egyhangúlag a képviselők az önkormányzati közgyűlésen, amelyen 27 napirendet tárgyaltak meg hatvan perc alatt.

Arany Gábor

A Városi Hangverseny- és Kiállítóterem előtti – hamarosan megújuló – tér pedig mostantól az innen nem messze, az Ady utca elején született színészóriás, Gábor Miklós nevét viseli.

Fotó: A szerző

Bevezetőjében ezt emelte ki Balaicz Zoltán polgármester, amikor összefoglalta a városi díszteremben csütörtökön délelőtt történteket.
A testület módosította, szigorított a településképi rendeletet, hogy a belvárosban a romos, elhanyagolt épületek tulajdonosaival szemben az önkormányzat hatékonyabban tudjon eljárni. Mint felidézte, csak hosszú évek után sikerült elérni, hogy a Petőfi utcában egy elhanyagolt épületet elbontsanak, miközben egyre több középület újult meg a városban. 
Módosították az önkormányzat által biztosított szociális szolgáltatások és gyermekjóléti ellátások térítési díjait. Ennek eredményeként csak néhány tétel változik, de nem emelkedik a bölcsődei gondozási díj, az alapszolgáltatáson túli szolgáltatások intézményi díja, a Család- és Gyermekjóléti Központban a helyettes szülői ellátás térítési díja, az idősek nappali ellátásának étkezés nélküli térítési díja, a demens, a pszichiátriai és a szenvedélybeteg-ellátás nappali ellátásért fizetendő intézményi térítési díja. A fenntartási költségek 30-40 százalék között emelkedtek a Gondozási Központban, amely ezért átlagosan 20 százalékos emelést tervezett a térítési díjakban. Az önkormányzat erre tekintettel 44 millió forinttal növelte az intézmény támogatását, amire ez évben már 232 millió forintot fordítanak a város költségvetéséből.  Az Idősek Gondozóházában az ellátottak 90 százaléka személyi térítési díjat fizet, így az intézményi térítési díj változása döntő részüket nem érinti. Az egyéb díjak esetében a szociális szempontokat is figyelembe véve, jövedelmi viszonyok alapján változnak a fizetendők, átlagosan 8-10 százalékkal.
A testület az előző közgyűlésen a költségvetés tárgyalásakor a város felsőfokú intézményeiben tanuló zalaegerszegi hallgatóknak adható ösztöndíjak keretét megemelte. Ennek eredményeként a tavalyihoz képest egy hallgatóra számítva 300 százalékos lett a növekedés. Ez azt is jelenti, hogy jó tanulmányi eredménnyel a hallgató akár 100 ezer forintot is kaphat félévente a várostól e címen. Most úgy tűnik, a keret nem lesz kimerítve, mert minimum hármas tanulmányi átlagtól lehet ösztöndíjat kapni, emelte ki a polgármester.
A képviselők döntöttek közterületek elnevezéséről is. Eszerint a botfai városrészben eddig helyrajzi számmal jelölt út a lakók kérésére – az egyik itteni dűlő után – a Látika utca nevet kapta. Vorhotán az eddig csak helyrajzi számmal jelölt szakasz kapta meg a Vorhotai utca elnevezést, lévén amúgy is folytatása a névadó közterületnek. A ZalaZONE tesztpálya melletti egyik út elnevezése pedig ZalaZONE lett. A Városi Hangverseny- és Kiállítóterem előtti – hamarosan megújuló – tér pedig mostantól az innen nem messze, az Ady utca elején született színészóriás, Gábor Miklós nevét viseli.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában