XX. századi, Istent kereső magyar költők műveiből

2024.03.06. 13:16

Eperjes Károly rendhagyó irodalmi estje és szubjektív tárlatvezetése a Mindszentyneumban

Március 1-én a zalaegerszegi Mindszentyneumban rendhagyó irodalmi estet tartott Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Az eseményről Sárközi Violetta küldött tudósítást portálunknak, alább ezt olvashatják.

Zaol.hu

A résztvevők Eperjes Károly hitvallását is megismerhették

Fotó: Sárközi Violetta

XX. századi, Istent kereső magyar költők műveiből hallhattunk Eperjes Károlytól összeállítást, miközben hitvallását is megismerhettük. Az évek óta műsoron levő irodalmi esten többek között Ady Endrétől, József Attilától, Babits Mihálytól, Szabó Lőrinctől hallhattunk verseket. Eperjes Károly elmondta, hogy az évek során 140-150 verset gyűjtött össze, amelyeknek központi témája a szabad akarat, a megtérés és a lét végső értelmének keresése.

Az előadás szerkezete mindig e hármas körül forog, de minden est más, mert vannak versek, amelyek bekerülnek a műsorba, és vannak, amelyek kikerülnek onnan. A cél ezekkel a versekkel, hogy az emberek közelebb kerüljenek az Istenhez, és rádöbbenjenek a helyes identitásra. Utóbbit Aquinói Szent Tamás fogalmazta meg, miszerint az életben egy biztos, én és az én Teremtőm, és ez mindenkire vonatkozik. Egyedül akkor van az ember, ha elszakadt az Istentől. Ha nem az Isten van a lelkünkben, ott biztosan baj lesz. A helyes identitásunk, Isten, család, haza, egység, hogy eljussunk az örök életre. És nem helyes, ha ez a sorrend felborul – mondta Eperjes Károly.

Eperjes Károly szubjektív tárlatvezetést is tartott
Fotó: Sárközi Violetta

Az előadás után szubjektív tárlatvezetést is tartott a Mindszentyneum kommunista diktatúra alatti egyházüldözés részlegén, ahol a korszakkal és a kiállított, üldözést elszenvedő egyházi személyekkel kapcsolatos személyes emlékeiről beszélt – írja beszámolójában Sárközi Violetta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában