Dr. Mester Lászlótól

2024.03.25. 17:30

Az önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az EP választás tudnivalói

Az Európai Parlament tagjai, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek közös eljárásban tartandó 2024. évi általános választásával kapcsolatos aktuális tudnivalókról tájékoztatta a sajtót hétfőn dr. Mester László, a Zala Vármegyei Területi Választási Iroda vezetője.

Zaol.hu

Dr. Mester László, a Zala Vármegyei Területi Választási Iroda vezetője a hirdetmény plakáttal

Fotó: Pezzetta Umberto

Ismeretes, a köztársasági elnök az Európai Parlament tagjainak 2024. évi választását, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek ez évi általános választását június 9-re tűzte ki. A Nemzeti Választási Bizottság  a nemzetiségi önkormányzati 2024. évi választását ugyanerre a napra tűzte ki. 

A választási irodák vezetői, azaz a jegyzők április 4-én állapítják meg és teszik közzé az egyéni listás, az egyéni választókerületi, a polgármester-jelöltséghez, valamint a vármegyei lista állításához szükséges ajánlások számát, mondta dr. Mester László. A nemzetiségi választás esetén a jelöltséghez szükséges ajánlásszámokat a Nemzeti Választási Bizottság már rögzítette, ezeket közzéteszik az érintett településeken. A nemzetiségi területi lista állításhoz szükséges ajánlásszámokat a Zala Vármegyei Területi Választási Iroda elérhetővé tette a honlapján. 

Április 4-én nyílik meg a szavazóköri névjegyzéki kérelmek (mozgóurna, átjelentkezés, külképviseleti névjegyzékbe vétel) benyújtásának lehetősége. A választópolgárok minden információt megtalálnak a www.valasztas.hu weboldal nyitóoldalán, a könnyebbség kedvéért ugyanitt van lehetőség a kérelmek online benyújtására is, személyesen pedig bármely helyi választási irodába benyújthatók a névjegyzéket érintő kérelmek.

Fontos tudni, hangsúlyozta a területi választási iroda vezetője, hogy a külképviseleti szavazásra csak az EP választás keretében van lehetőség, így aki a 147 külképviselet valamelyikén szavaz, az a lakcíme szerinti helyi önkormányzati jelöltekre nem tud voksolni. Speciális szabály vonatkozik az átjelentkezőkre is. Ők az EP listás szavazólap mellett csak akkor kapják meg az átjelentkezés helyszíne szerinti önkormányzati szavazólapokat, ha 2024. február 11-én már érvényes tartózkodási hellyel rendelkeztek az adott településen és az még a szavazás napján is érvényes. Az átjelentkezési kérelem benyújtásának határideje 2024. május 31-én 16 óra,  visszavonása  június 7-én 10 óráig kérhető.

Az Európai Unió más tagállamának állampolgára legkésőbb május 24-én 16 óráig kérheti, hogy hazánkban, a magyar jelöltek listáira adhassa le szavazatát az európai parlamenti választás tekintetében. Ezen kérelem visszavonására május 30-án 16 óráig van lehetőség.

Az ajánlóívek igénylésére a független jelölteknek már a választás kitűzése óta lehetőségük van, míg a jelölő szervezetek jelöltjei csak a szervezet jelölő szervezetként történt jogerős nyilvántartásba vételét követően nyújthatnak be ajánlóív iránti kérelmet. Egy íven 8 ajánlás gyűjthető. A helyi önkormányzati képviselői, a polgármesteri és a települési nemzetiségi önkormányzati képviselői ajánlásokat tartalmazó ívek leadásának határideje május 6. 16 óra, a kompenzációs listán, a területi önkormányzati és a területi nemzetiségi önkormányzati választáson induló szervezetek listáira vonatkozó ajánlások esetében ez a határidő május 7. Az üresen maradt ívek a határidő lejártát követő napon leadhatók a helyi választási irodában. A leadási határidő elmulasztása esetén a helyi választási bizottság minden le nem adott ív után 1.000 forint  összegű bírságot szab ki. Az ajánlóíveket már április 20-án, szombaton is át lehet venni.

A választópolgárok részére a Nemzeti Választási Iroda április 19-ig küldi meg a választásról szóló értesítőt, amely a szavazáshoz szükséges okmányokat és a szavazóhelyiség pontos címét is tartalmazza. A választási kampány április 20-án veszi kezdetét. 

A nemzetiségi választáson az voksolhat, aki szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, az erre irányuló kérelem benyújtására május 31-ig van lehetőség. Települési nemzetiségi önkormányzati választás elegendő jelölt esetén a vármegyében 88 településen lesz, területi önkormányzati választásra horvát, német és roma nemzetiségek esetében kerül sor.

Az EP és az önkormányzati választás mellett nemzetiségi önkormányzati szavazólapot is kézhez kapnak a nemzetiségi regisztrációt kérő választópolgárok, azok a lapok zöld színűek, amelyeket zöld színű borítékba kell helyezni, és érvényességi feltételként le is kell zárni, mivel azokat nem a helyszínen számolják meg. A Nemzeti Választási Iroda elrendelte a szavazófülkék számának bővítését, 800 és 1000 választópolgár között 3 fülke, 1000 választópolgár felett 4 fülke áll majd rendelkezésre. 

A választás napján Zala vármegye 258 településén 427 szavazókör várja a választójogával élni kívánó polgárokat. A névjegyzéki adatok alapján mintegy 228 ezer ember voksolhat a vármegyében június 9-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában