Török Máté és Huzella Péter tolmácsolásában

2024.03.18. 10:00

A verséneklésről szóban és zenében Nagylengyelben

A verséneklésről folytatott verses-zenés beszélgetést Török Máté verséneklő, a március 15-e alkalmából idén megosztott Kossuth-díjjal kitüntetett Misztrál Együttes egyik alapító tagja Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerzővel, gitáros-énekessel, a Kaláka együttes egykori tagjával a nagylengyeli faluházban szombaton.

Antal Lívia

Huzella Péter többek között Petőfi Sándor: Egy esetem otthon című versének megzenésített változatát adta elő

Fotó: Antal Lívia

Az Országos Széchényi Könyvtár és a Petőfi Kulturális Program által támogatott esemény apropóját Török Máté 2023 szeptemberében megjelent Versénekmondó című kötete adta. A rendhagyó könyvbemutató, amelynek első vendége Huzella Péter volt, elsőként valósult meg a zalai településen az országban.

Török Máté előadásában többek között Radnóti Miklós: Kis nyelvtan megzenésített verse hangzott el. Mellette Huzella Péter a rendhagyó könyvbemutatón
Fotó:  Antal Lívia

Mint kiderült, amikor Török Péter a Misztrál együttessel elkezdett 27 éve muzsikálni, Huzella Péter volt az egyik tanára. Radványi Balázzsal, aki a mai napig tagja a Kalákának, közösen tanították őket, és nyesegették első munkáikat.

Magyar verséneklőkről egy kötetben

- Eltelt lassan 30 év, és felmerült bennem a kérdés, hogy a műfaj, amit képviselünk, és amit mások mellett a Kaláka együttes kezdett el az 1960-as évek végén, mennyire ismert. A mai generáció körében mennyire ismertek azok, akik verseket használnak saját dalaik szövegezésére. Ezért felkerestem őket, választ kérve arra kérdésre, hogy miért választották ezt a műfajt. Egyáltalán milyen kapcsolat állhat a régi historikus énekmondás és a mai verséneklés között? A 17. században a vers és dallam még együtt mozgott, aztán valamiért kettévált. Az 1960-as években azonban kicsit másként, de újra összefonódott. S ma azt

tapasztalhatjuk, hogy egyre többen foglalkoznak versénekléssel – mondta el Török Máté a 23 magyar verséneklőt bemutató kötete megszületéséről.

A versenekmondo.hu honlapon elérhető kiadvány a szerző hároméves munkájának eredménye. Azt is szolgálja, hogy az utánuk lévő generációknak, legyen olyan gyűjtött anyaga a verséneklésről, amin el tudnak indulni. De mégis mi ez a műfaj? Melyek azok a sarokpontok, amelyek a verséneklőket hasonlóvá teszik, vagy éppenséggel nem? Kell-e a magyar hangsúlyt kifejezni az éneklésben?

Mi a fontosabb a zene vagy a szöveg?

- A zene a fontosabb, mert egy zenei műfajnak nem lehetnek irodalmi törvényszerűségei, a zenének kell diktálni – válaszolt Huzella Péter Török Máté kérdésére. A kötetben szereplő verséneklők közül egyedül csak ő vélekedett így. - Ez természetesen nem mehet a szöveg érthetősége, a magyar természetes hangsúlyozás rovására. Pontosan emiatt nem minden vers alkalmas megzenésítésre. Ami alkalmas, azt is el lehet szúrni, és ez alól én sem vagyok kivétel. Ezért sem játszom ezeket. Viszont néhány prozódiai csibészséget már megengedek magamnak. Mivel az „az” névelőt nem lehet hosszan énekelni, ezért az „a”-t éneklem hosszan egy versben. A dalnak zenei műfajként kell működnie, mert akkor a vers és a szöveg is működik. Ez a határozott véleményem.

Huzella Péter szerint, ahhoz, hogy valami jó kijöjjön, ahhoz valami jónak kell bemennie. S rockerek ők is. Mint mondta, a rocker számára az, aki 5 órakor felkel, hogy 9 órakor játszhasson akár egy vidéki kultúrházban. Éjszaka kimerülten ér haza, és másnap újra megteszi a közönség kedvéért.

A rendezvényen Török Máté és Huzella Péter felidézték a kötetben interjút adó verséneklők munkásságát, a verséneklés során szerzett élményeiket, és előadták megzenésített verseiket a hallgatóság nagy tetszésére.

- Két közvetlen, szimpatikus ember és kiváló művész. Öröm volt nekik és nekünk is a találkozás. Köszönjük a lehetőséget az Országos Széchényi Könyvtárnak, a Petőfi Kulturális Programnak és a Nemzeti Művelődési Intézetnek - értékelte a rendezvényt Scheiber Veronika művelődésszervező.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában