Hodoson indul a programok sora

2024.03.07. 07:30

A Muravidéken már e hét végén megkezdődnek az ünnepi megemlékezések

Szűk egy héttel március idusa előtt, már e hét szombatján megkezdődnek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójára emlékező ünnepségek a Muravidéken. A programok sora szokás szerint ezúttal is Hodoson indul.

Gyuricza Ferenc

Megkezdődnek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójára emlékező ünnepségek a Muravidéken

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az ünnepi megemlékezek korai megkezdésének kettős oka van, egyrészt a szomszédos államban március 15-e nem tartozik a munkaszüneti napok közé, ezért a szlovéniai magyarság rendszerint az évfordulót megelőző, illetve az azt követő hétvégére időzíti az ünnepi megemlékezéseket, hogy azokon minél nagyobb számban tudjanak részt venni a nemzeti közösség tagjai. Emellett arra is ügyelnek, hogy az egyes helyszíneken zajló rendezvények időben ne ütközzenek egymással, hiszen jellemző, hogy a magyar kisebbség vezetői valamennyi programon személyesen vesznek részt.

Az idei megemlékezések sora az évek alatt kialakult szokásrendnek megfelelően Hodoson, a helyi művelődési házban kezdődik március 9-én, szombaton 18 órakor. Beszédet Román Szilvia, a helyi magyar nemzeti közösség elnöke mond. Másnap 14 órakor a közigazgatásilag Salovcihoz tartozó Domonkosfán tartanak ünnepi programot, ahol Orbán Dusán, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke lesz a szónok. A muravidéki magyarság központi ünnepségének Lendva lesz a helyszíne, itt a márciusi események évfordulóján, március 15-én 17 órakor a Széchenyi- és Kossuth-emléktábla koszorúzásával kezdődik a program, majd a Városi Színház- és Hangversenyteremben tartandó műsor keretében Orbán Dusán, valamint V. Németh Zsolt államtitkár, miniszteri biztos mond ünnepi beszédet. Március 16-án Szentlászlón és Pártosfalván ünnepelnek, de tartanak megemlékezést Dobronakon is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában