I. Söjtöri Mézes Nap

2024.03.23. 20:00

A mézfogyasztást népszerűsítették a mézlovagrendek találkozóján

A hagyományos mézfajták mellett hajdina-, bálványfa- és málnaméz is szerepelt az I. Söjtöri Mézes Nap kínálatában, amit a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete (STME) rendezett meg szombaton az önkormányzattal karöltve a Festetics Mária teleházban.

Antal Lívia

Kóstolni mindig öröm, pláne mézből

Fotó: Antal Lívia

Az I. Söjtöri Mézes Nap megrendezésével egyesületük hazaérkezett, hiszen 30 évvel ezelőtt itt alakult meg. Az elmúlt évtizedekben bejárták az országot, Zalaegerszegen 17-szer rendezték meg a Kárpát-medencei mézfesztivált, így időszerűnek gondolták, hogy Söjtörön is legyen egy nagyrendezvényük, mondta köszöntőjében Tarsoly Tibor, az STME elnöke.

A söjtöri mézes nap megnyitóján (b-j): Tarsoly Tibor, Könyves Gábor, Borszéki Viktória, Németh Zsolt és Nagy Bálint
Fotó: Antal Lívia

A méz egy csoda. Az embereknek mindig fogyasztaniuk kellene, mert egészséges, emellett egyedüli természetes édesítőszer is, hangsúlyozta Németh Zsolt, a söjtöri Ambrózia Mézlovagrend nagymestere. Kiemelte, hogy az országban 2005-ben harmadikként megalakult lovagrendük a méz népszerűsítését tűzte zászlajára. Beszélt az ágazat nehézségeiről, de mint mondta, egy igazi méhész soha nem adja fel, mert szívvel-lélekkel elkötelezett ebben a tevékenységben.

A méhek iránti szeretet átsegít a nehézségeken, vélekedett Borszéki Viktória, Magyarország Mézkirálynője. Mint mondta, az ilyen színvonalas rendezvények, mint a söjtöri mézes nap lehetőséget ad a közös gondolkodásra. Lelke küldetésüknek, hogy amerre csak járnak, igyekeznek népszerűsíteni a mézfogyasztást az emberekkel.

Mézszentelő szentmisén a mézlovagrendek
Fotó: Antal Lívia

Könyves Gábor polgármester azt emelte ki, hogy a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete az egyik legnagyobb múltú civil szervezet a községben. Közel 200 fő a tagja, nemcsak helyből, hanem Zala vármegye fél területéről, amelyben külön öröm, hogy Söjtör, mint székhely köti össze őket.

Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője a söjtöri egyesület a minőségi, magyar termelői méz megbecsültsége érdekében végzett munkáját méltatta, és gratulált a hagyományteremtő szándékkal elindított rendezvényhez.

Mézszentelő szentmisét is tartottak az I. Söjtöri Mézes Napon, amelyen a Sárvári Apiarius, a Zselici, a Dél-balatoni, a Niklai Szent Ambrus és a Temerini Szigeti Sándor Mézlovagrendek vettek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában