Nemzetközi ministráns zarándoklatra készülnek

2024.03.10. 10:30

A CIM portugáliai közgyűlése elfogadta a nyári római találkozó programját

A Veszprémi Főegyházmegye felvételt nyert a CIM-be, vagyis a ministráns pasztorációban dolgozók nemzetközi szövetségébe.

Péter B. Árpád

A portugáliai tanácskozás résztvevői, a középső sorban jobbról a hatodik Szalontai István

Forrás: Veszprémi érsekség

A Coetus Internationalis Ministrantium közgyűlését ezúttal a portugáliai Braga városában tartották, ahol 33 résztvevő gyűlt össze 12 országból. Az idei tanácskozáson több egyházmegyét is felvett tagjai közé a CIM, köztük volt a veszprémi érsekség is, amelyet Szalontai István ministráns- és hivatásreferens atya, Pókaszepetk plébánosa, korábbi hévízi káplán képviselt.

A tanácskozás fő témája a július 29. és augusztus 3. között rendezendő nemzetközi ministráns zarándoklat előkészítése volt, amelynek helyszíne Róma lesz.

A CIM már tavaly elfogadta az esemény logóját és himnuszát. Előbbi átveszi a pápai címerből a két kulcs szimbólumát, amely Szent Péterre és római sírjára utal. A kulcsokat egy gyűrű köti össze a Szent Péter-bazilikát és a zarándoklat jelmondatát ábrázoló medálokkal. Ez azt hivatott jelezni, hogy az egyház a népből, jelen esetben a több tízezer fiatal ministránsból áll, adott tájékoztatást a nemzetközi szövetség.

A logó kék, sárga és fehér színekben pompázik. Ezek a feltámadás és Mária, az Istenanya színei. A különböző országok és (fő)egyházmegyék számára a logó változatai a nemzeti vagy egyházmegyei színekben készülnek el. A jelmondatot pedig az adott ország nyelvén nyomtatják rá. Ez – vagyis: a Veled – az Izajás prófétától származó igét idézi: „Veled vagyok, fogom a kezed, erőt adok az életedhez, a világhoz. Ne félj: én vagyok a te Istened! Ne félj: én veled vagyok!”.

A zarándokhimnusz és a logó nemzetközi versenyek eredménye, előbbit a würzburgi egyházmegye zenésze, Matthias Gahr komponálta.

A nyári nemzetközi ministráns zarándoklatra érkeznek fiatalok a Veszprémi Főegyházmegyéből is, amelynek része a keszthelyi-zalaszentgróti esperesi kerület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában