Ez történt

2024.02.09. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum 383 oktatója megemelt bért vihetett haza februárban

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (ZSZC) kilenc intézménye 383 oktatójának február elején elutalt munkabére a módosított munkaszerződés szerint már az átlagos 32,2 százalékos béremelést tartalmazta, hangsúlyozta Szabó Károly kancellár és Vizlendvai László főigazgató. A bérfejlesztéssel kapcsolatos sajtótájékoztatójukon konkrét adatokról is beszámoltak. A főigazgató hangsúlyozta, Zalaegerszegen öt, Keszthelyen három, Lentiben egy szakképző intézményt tartanak fenn. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrumnál a kormány által biztosított kiemelt bérfejlesztésnek köszönhetően az oktatók esetében bruttó 686 396 forint lett az átlagbér, az intézményvezetők esetében pedig bruttó 885 148 forint, közölte az adatokat Szabó Károly, a ZSZC kancellárja. Hozzátette, hogy a 383 oktató közül 232 oktató bérének emelése meghaladja a 32 százalékot.

 

Az arányos városfejlesztés jegyében újult meg a Lejtős utca Zalaegerszegen

Zalaegerszege az Aranyoslapnál tartottak bejárást a napokban, ahol nemrég fejezték be a Lejtős utca felújítását. A Kovács Károly Városépítő Programnak köszönhetően három méter szélességben, háromszáz méteren kapott új aszfaltot ez a szakasz. Balaicz Zoltán polgármester elöljáróban elmondta, a februári közgyűlésen várhatóan elfogadják az idei költségvetést, ami a további arányos városfejlesztési munkák forrását biztosítja majd 2024-ben is. Természetesen a Kovács Károly Városépítő Programot ugyancsak szeretnék folytatni, erről a napokban tárgyal majd Lázár János építési és közlekedési miniszterrel, tette hozzá. Szilasi Gábor, a térségi önkormányzati képviselője felidézte, 2018-ban már volt fejlesztés a Lejtős utcában, ám az itt lakók szerették volna, ha a maradék szakaszt is felújítják, különösen a csapadékvíz által kimosott erdős szakaszon. A közeljövőben a Havasi Gyopár utcát modernizálják, s a körzetben további járdafejlesztések, lépcsőfelújítások várhatók, mondta a képviselő.

 

Nagykanizsáról szóló könyvet mutattak be

A Honvéd Kaszinó tükörtermében mutatták be a nagykanizsai származású Mohai V. Lajos író A kanizsai Hidegház - Befejezetlen kézirat című könyvét. A szerző évtizedek óta készült a regényvallomásnak nevezett nagy próza megírására. A kaszinó igazgatója, Halmos Ildikó elmondta: minden kanizsai büszke lehet a könyvre, mely a városból származó történettel igyekszik megfogni az olvasót. Mohai V. Lajos korábbi műveiben is mindig visszatért a szülővárosához, ebből is az látszik, mennyi szállal kötődik Nagykanizsához. Balogh László polgármester ugyancsak köszöntötte a jelenlévőket. Szerinte Mohai V. Lajos a „legkanizsaibb” költő-író. Számára Kanizsa a gyermekkor otthona, ezért az ő szenvedélyéből mai is mindenki megtanulhatja lokálpatriótaságot.

 

Már lehet regisztrálni a keszthelyi Helikoni Ünnepségekre

Április 25-e és 27-e között szervezik meg idén a Helikoni Ünnepségeket Keszthelyen – jelentette be Manninger Jenő polgármester, és Gyetvai Alexandra, az Újkori Helikoni Ünnepségek Alapítvány elnöke. A szervezés már hónapokkal ezelőtt elkezdődött, és a napokban nyílt meg a regisztrációs felület. Nyugat-Dunántúl legnagyobb kulturális seregszemléjére ezúttal is mintegy 2000 diákot várnak. A háromnapos programot a Goldmark Károly Művelődési Központ szervezi egy új, fiatalos és lendületes csapattal. Fontosak a hagyományok, így a versenyprogramok mellett az idén is számos kísérőrendezvény várják az érdeklődőket. Emellett újdonsággal is készülnek, szeretnék a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében megszervezni az eseményt. A két versenynapon öt helyszínen, húsz kategóriában mérethetik meg magukat a fiatalok. A rendezvény fővédnöke az idén is herceg Festetics György lesz, aki a helikoni láng meggyújtásával indítja el az eseményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában