Jön a Tudományos stand up

2024.02.05. 13:30

Mennyi műanyagot eszünk?

Tudományos stand up estek kezdődnek a Keresztury VMK-ban, melyek keretében a tudomány eredményeit ismerhetik meg az érdeklődők közérthető és szórakoztató módon.

Arany Horváth Zsuzsa

A műanyag behálózza az életünket

Fotó: ZH/archív, illusztráció

Az első előadásra február 20-án, kedden este ülhetnek be a nézők, tudtuk meg a sorozatot szervező Nagy Johannától, a VMK munkatársától, aki jelezte, különböző tudományterületről választották a vendégeket és témákat.  Február 20-án, kedden este hat órakor érkezik Zalaegerszegre a Nobel-békedíjas dr. Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató Mikroműanyagok - Mit tehetünk? című előadásával.

Dr. Ürge-Vorsatz Diána
Fotó: Keresztury VMK

 A kutatások kimutatták, a mikroműanyagok az élelmiszerek csomagolása miatt már ott vannak a vérünkben és az agyunkban is. Nélkülük el sem lehet a modern életet képzelni. Mit tehetünk azért, hogy megőrizzük a környezetünket és saját egészségünket? - mindezekre keresi a választ a tudós.  Dr. Ürge-Vorsatz Diána fizikus, asztrofizikus, a kaliforniai egyetemen környezettudományból doktorált. 2001-től a budapesti Közép-európai Egyetem környezetvédelmi tanszékének professzora. 2002 óta részt vesz az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) munkájában.

A tudományos stand up sorozat április 3-án, szerdán 18 órakor dr. Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus előadásával, majd május 14-én, kedden 18 órakor dr. Mérő László matematikus, pszichológus Mesterséges intelligencia című előadásával folytatódik, ősszel Gerendai Károlyt zenész, Bod Péter Ákos közgazdász és Nyári Krisztián irodalomtörténész, író meghívását tervezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában