Mi történt Zalában négy éve február 29-én?

2024.02.27. 08:30

Mátyás ugrásától a világ végéig

Mivel szökőév az idei, februárban nem 28 nap van, hanem 29. Ez négyévente fordul elő, ugyanakkor a szökőnap nem február 29-e, hanem 24-e, naptártörténeti okokból.

Szabó Judit

Négyévente egyszer 29 napos a február

Forrás: Shutterstock

Amint az internetes lexikon írja, nem egyszerűen kap a hónap egy toldaléknapot február végén, hanem a szökőév jellemzője, hogy a február 24. napja duplázódik meg, így a szökőnap a hagyományos év február 23. és 24. napja közé ékelődik. Így az eredeti 24-éből 25-e lesz, 25-éből 26-a és így tovább. Mátyás napja és az azt követő februári névnapok mind egy nappal eltolódnak, ami „Mátyás ugrása” néven is ismeretes. Számos országban azonban figyelmen kívül hagyják a szökőnap naptártörténeti eredetét, és a szökőnapot február 29-re helyezik. Az egyik nagy internetes illusztrációgyűjteményben, a shutterstock.com oldalon kidobott találatok is ezt a verziót erősítik.

Február 29-i Zalai Hírlap legutóbb 2020-ban jelent meg, s fel is lapoztuk. Írtunk például arról, hogy érdeklődőkkel telt meg a műemléki helyreállítás előtt álló türjei Árpád-kori templom, ugyanis nyilvános régészeti bemutatót szervezett az épület tulajdonosa, a Csornai Premontrei Prépostság. A templombelső akkor az ásatások nyomait mutatta. A feltárás eredményeiről Orha Zoltán régész beszélt, s elmondta: a szentélyrekesztő előtt megtalálták a templomot alapító kegyúr, Türje nembeli Dénes sírhelyét. Továbbá feltártak egy eddig ismeretlen barokk kriptát, amelyben egyházi és világi személyek maradványaira leltek.  

Négy éve arról írtunk, hogy Ushuaia nevű településen, a világ legdélibb településén járt a nagykanizsai tanító-tanár, Böröcz Zsolt
Forrás:  Shutterstock

A politikai tájékoztatók közt beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök közölte: lehetetlen kizárni, hogy a koronavírus előbb-utóbb megjelenjen hazánkban is. Nagykanizsán pedig az ÉVE-frakció megszavazta a polgármester jogköreinek korlátozását.

Írtunk még arról, hogy a világ végén járt a nagykanizsai tanító-tanár, Böröcz Zsolt. 24 napot töltött Argentínában és Chilében, s eljutott Dél-Amerika legdélibb csücskére, Patagóniába, Tűzföldre, s annak Ushuaia nevű településére, Argentína Tűzföld tartományának székhelyére. Ez a világ legdélibb városa, ahogy a spanyolok mondják, Fin del Mundo, azaz a világ vége. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában