Magyar Ápolók Napja a zalaegerszegi kórházban

2024.02.20. 11:30

Kossuth Zsuzsanna és az ápolók áldozatos munkája előtt tisztelegtek

Ünnepséggel emlékezett meg a Magyar Ápolók Napjáról a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház. Az első magyar főápoló tiszteletére rendezett eseményen az ápolói hivatást gyakorlók megbecsülése jeleként három szakdolgozót ismertek el a zalaegerszegi intézmény által alapított Kossuth Zsuzsanna Emléklappal.

Antal Lívia

Dr. Gasztonyi Beáta, Blaskovicsné Gergály Gyöngyi, Szabóné Büki Ildikó, Szabóné Péter Ildikó és Dancs Jenő a Magyar Ápolók Napja alkalmából szervezett ünnepségen

Fotó: Antal Lívia

Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD főigazgató köszöntőjében szólt arról a jóságról, mely az ápolók, asszisztensek alapvonása.

– Kollégáink közül sokan évtizedek óta a pályán vannak, és nem azért, mert nem találnának egyszerűbb munkát, hanem azért, mert a lelkük azt sugallja, segíteniük kell – és képesek is segíteni a rászorulóknak. Kossuth Zsuzsanna szellemi örököseiben ugyanúgy megvan a képesség a jóságra, és immár egy magasabb képzettség a hivatásra – mondta.

Az első magyar főápolónő tetteinek jelentőségre kortársaktól vett idézetek segítségével mutatott rá Dancs Jenő ápolási igazgató a Magyar Ápolók Napja alkalmából szervezett ünnepségen. A jelenről szólva hangsúlyozta: ápolónak lenni ma nem pusztán egy foglalkozás. A legnemesebb, egyben a legnehezebb hivatások egyike. Elhivatottságot, érzelmi odafordulást és magabiztos szaktudás kíván, ami az orvos méltó partnerévé, illetve a betegek biztos támaszává teszi a szakdolgozót.

A Magyar Ápolók Napján Kossuth Zsuzsanna Emléklapot adtak át

Blaskovicsné Gergály Gyöngyi az Általános és Érsebészeti Osztály osztályos ápolója, kötözős nővér, sztómaterápiás nővér 1992 óta a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház munkatársa. Méltatásában elhangzott: munkájában precíz, pontos. Empatikus magatartásával, szakmai hozzáértésével nagy segítséget nyújt a sztómával élő embereknek. E területen is irányt mutat a felnövekvő ápolónemzedéknek.

A rendezvényen a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola fuvolatriója és hegedűduója adott műsort
Fotó: Antal Lívia

Szabóné Büki Ildikó, a Sürgősségi Betegellátó Osztály ápolója 2002 óta dolgozik a kórházban. Munkáját a pszichiátriai osztályon kezdte, majd 2011-től a sürgősségi osztályon folytatta. Magas színvonalon, nagy odaadással végzi munkáját, mindig a beteg érdekeit tartja szem előtt, értékelték tevékenységét.

Szabóné Péter Ildikó, a Pulmonológiai Osztály szakasszisztense negyven éve dolgozik a légzésfunkciós és bronchológiai laborban. A gazdasági nővéri feladatokat is ellátja. Munkáját empátia, kitartás és precizitás jellemzi. Nem elégszik meg szakmai tudásával, rendszeresen képezi magát, jellemezték munkáját.

A Magyar Országgyűlés 2014-ben nyilvánította február 19-ét – Kossuth Zsuzsanna születésnapját – a magyar ápolók napjává. Kossuth Lajos 1849 áprilisában nevezte ki húgát a magyar honvéd csapatok országos főápolónőjévé. Kossuth Zsuzsanna az 1848-49-es szabadságharc idején 72 tábori kórházat állított fel. Ápolta a sebesülteket, és lelki vigaszt nyújtott számukra. Felhívást intézett a magyar nőkhöz: „Minden nő, aki erőt érez magában, keresse fel a helyben vagy vidéken lévő kórházakat.” Ápolónőket, önkénteseket toborzott a „haza megmentésének nehéz munkájában” megsebesült honvédek ellátásához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában