Nagykanizsán egy hétig a fogyatékkal élőkre figyelnek

2024.02.19. 20:00

Érzékenyítés a technikumban - fotógaléria és videó

A Zsigmondy-technikumban hétfőn a szociális és az egészségügyi ágazatban tanulók részére Élményalapú érzékenyítés a fogyatékkal élők iránt címmel egyhetes rendezvénysorozat indult.

Benedek Bálint

Érzékenyítés felsőfokon: a Szivárvány EGYMI diákjai jelnyelven adtak elő egy dalt

Fotó: Szakony Attila

Az esemény megható pillanatokkal indult: a nagykanizsai Szivárvány EGYMI hatodik évfolyamos diákjai a Kormorán együttes Ki szívét osztja szét című dalát jelnyelven adták elő. A fiatalokat Gelencsér Adél gyógypedagógus készítette fel.

A technikum igazgatóját, Laukó Emőkét is meghatotta az előadás. Megnyitó beszédében elmondta: az egyhetes programsorozatuknak a célja, hogy érzékenyítse az egészséges diákokat, hogy elfogadtassa: nagyon sokan valamilyen fogyatékossággal élnek. A tanórák közé beillesztett foglalkozások arra is ösztönöznek, hogy értsék meg a problémák gyökerét és ha tudnak, segítsenek.

– Kiemelt feladatuk ez az egészségügyi és a szociális ágazatban tanuló diákjainknak – folytatta. – Ha több oldalról közelítjük meg ezt az empátiára építő közösségformáló rendezvényt, akkor minden fiatal sok hasznos tanácsot kaphat a témában. Interaktív előadásokat is tartunk, például kutyabemutatóval, és a Zala Vármegyei Vakok és Gyengénlátók Egyesülete olyan szemüveget hoz, amelyen keresztül érdekes világot tárnak fel, illetve mozgáskorlátozott szervezet részéről a kerekesszékes közlekedésről is képet kaphatnak. Szó lesz még a meseterápia lényegéről, és az autizmusról szintén beszámolunk nekik.

Laukó Emőke hozzátette: minden tanévben van az intézményükben egy-két fogyatékkal élő diák, de szerencsére mindenki elfogadta őket. Jelenleg egy mozgásában korlátozott, kerekesszékben lévő tanulójuk van. Büszkék arra, hogy ha valamiféle fogyatékossággal élő fiatal érkezik hozzájuk, akkor szakmát, vagy technikusi képzést is ajánlanak neki. Ez a fajta példamutatás a többi tanuló számára is jó üzenet.

- Természetes, hogy mozgáskorlátozott vagyok, mert gyermekkorom óta így van - mondta Kardos Ferenc, a Mozgáskorlátozottak Nagykanizsa és Vidéke Egyesület elnöke. - Ez a hét arról szól, hogy tabuk nélkül beszélgessenek a tanulók egymással, vagy éppen a fogyatékkal élő vendégekkel. Nincs rossz kérdés, minden olyan kétségre, aggályra rá kell kérdezni, ami érdekli őket. A nyitottságra kell törekedni, érdemes megérteni az adott személy helyzetét és ahhoz mérten segíteni, ha a másik fél igényli. Senki sem tökéletes és ha ezt elfogadjuk, akkor megérthetjük a fogyatékkal élőket.

Kiemelte: ugyan a héten nagy hangsúlyt kap a nyitottság, ám a fogyatékossággal élőkre az év további részében is figyelni kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában