Tízmilliós fejlesztés

2024.02.08. 17:30

Érsekségi forrásból az oktatást segítő eszközöket vásároltak a keszthelyi Ranolderben

A fenntartó veszprémi érsekség jóvoltból tízmillió forint értékben vásárolt korszerű oktatástámogató eszközöket – köztük robotokat és interaktív táblákat – a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola.

Péter B. Árpád

Tízmillió forint értékben vásároltak korszerű oktatástámogató eszközöket, b-j dr. Udvardy György és Őry Gábor

Fotó: Péter B. Árpád

Ezek sajtónyilvános bemutatása után dr. Udvardy György veszprémi érsek lapunknak arról beszélt, a főegyházmegye fenntartóként vállalja, hogy oktatási intézményeiben biztosítja a legszükségesebb, a törvényben előírt feltételeket. Ám ezen túlmenően is partner minden olyan beruházásban, amely a rekreációt, vagy éppen modern szemléltetőeszközök beszerzését, s ezzel az élményszerűbb, a kor igényeinek megfelelő oktatást szolgálja. Ezt egy belső pályázati rendszer segíti.

Újra az iskolapadban. A bemutató alkalmával (b-j) dr. Udvardy György, Dékány Sixtus, a főegyházmegye oktatási igazgatója, illetve a keszthelyi plébánosok: Mezei András (hátul) és Tál Zoltán
Fotó: Péter B. Árpád

– Nagyon fontos, hogy a pedagógus, a szülő és a gyermek jól érezze magát az iskolában, amely olyan hely legyen, ahová jó járni, és ahonnan a jövőbe tudunk tekinteni, mégpedig nagy-nagy reménységgel – fogalmazott dr. Udvardy György.

A bemutatón (b-j) dr. Udvardy György és Dékány Sixtus, a főegyházmegye oktatási igazgatója
Fotó: Péter B. Árpád

A főpásztor kijelentette, Keszthely fontos szerepet játszik a régió életében, s ezt segítik az egyházi beruházások is. Mint mondta, a most készülő óvoda, a Ranolder, illetve a premontrei gimnázium egymásra épülő rendszert alkot, amelynek nemcsak a fenntartása fontos, hanem a folyamatos fejlesztése is. Erre példa az a komplex elképzelés, amely az iskola és környezetének megújítását célozza. Ennek előkészítése a tervek szerint halad, s hamarosan látványos szakaszához érkezik, emelte ki dr. Udvardy György.

Szabó Ferenc kémiatanár az új eszközöket mutatta be
Fotó: Péter B. Árpád

A Ranolder mostani 10 milliós eszközbeszerzése elsősorban a tanulók kompetencia-fejlesztését szolgálja.

– A matematika, az informatika és a zenei oktatás, nevelés a legfőbb irány, amit az interaktív tábla, a szemléltető eszközök, robotok sokasága segít – mondta Őry Gábor igazgató. – A gyerekek számára minden látványos eszköz jó és élvezetes, szeretik ezeket használni, birtokba venni, s pont ez az oktatás lényege. A tanárok szíve vágya, hogy a fiatalok kíváncsiak legyenek, s ezek az eszközök alkalmasak arra, hogy felkeltsék a gyerekek érdeklődését.

Játszva tanulnak. A gyerekek örömmel vették birtokba az új eszközöket
Fotó: Péter B. Árpád

A Ranolder-iskola most – sok más mellett – interaktív táblákkal, blue-bot padlórobotokkal, kiváló minőségű hangtechnikával, számítógépekkel, kémiai és sporteszközökkel gyarapodott, az iskola kápolnájába pedig új orgona, valamint több mise- és ministránsruha érkezett. Ezen túlmenően közösségi teret alakítottak ki az eddig kihasználatlan pincehelyiségben, ahová kanapé, több babzsák, tévé és hangprojektor is került.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában