Bízzunk Istenben s hagyatkozzunk rá!

2023.12.04. 15:45

Együtt imádkozott a keszthelyi Ranolder-iskola teljes közössége

A Ranolder-iskola teljes közössége részt vett az idei advent első rorátéján a Fő téri templomban. A hajnali szentmise után az intézmény udvarán álló koszorún Tál Zoltán plébános és Őry Gábor igazgató gyújtotta meg az első gyertyát.

Péter B. Árpád

Az iskola adventi koszorúján Őry Gábor és Tál Zoltán gyújtotta meg az első gyertyát

Fotó: Péter B. Árpád

Az aranyos vagy angyali mise az adventi hajnalok karácsonyváró egyházi szertartása, amelyet a hagyomány szerint vasárnap kivételével minden napon bemutatnak a római katolikus templomokban. Hétfőn a Ranolder-iskola közössége részt vett a Magyarok Nagyasszonya-templom rorátéján, amelyet Tál Zoltán plébános az intézmény egységéért ajánlott fel.

Tál Zoltán: Az imádság, ha napi kapcsolattá válik Istennel, segít abban, hogy növekedjen a hited s megerősödj a szeretetben
Fotó: Péter B. Árpád

Szentbeszédében arról szólt – a római pogány százados Jézussal való találkozásának szentírási története alapján –, hogy hálát kell adjunk a hit ajándékáért, amely isteni erő: „az értelem belátása, hogy van Isten, s ráhagyatkozás az ő szándékára, akaratára”, fogalmazott Zoltán atya, hozzátéve: ezen evangéliumi szakasz is arról tanúskodik, az Úr közel akar kerülni hozzánk és megmutatja irgalmasságát. Ennek bizonyítékaként Jézus meggyógyította a katona szolgáját.

– A szív készsége és alázata fontos erény, s azt jelzi: együttérzünk a másikkal, és szeretnénk, hogy neki is jó legyen – hívta fel a diákok figyelmét Tál Zoltán. – Amikor az adventben arra hív meg bennünket Isten, hogy jót tegyünk, akkor lehettek testvéreitek, osztálytársaitok „őrzőangyalai”, s megtehetitek a napi jócselekedeteiteket.

Az iskolai gyertyagyújtást reggeli agapé követte az intézmény udvarán
Fotó: Péter B. Árpád

A plébános arra is tanította a fiatalokat: Isten nem hallgatja meg s nem teljesíti minden kérésünket, de amit igen, azzal „az Úr azt akarja, hogy növekedjen a hitünk, bízzunk még jobban benne és hagyatkozzunk rá”.

– Tegyük mi is ezt ebben az adventben – buzdított Zoltán atya. – Imádkozzatok egy picit többet, s gondoljatok szüleitekre vagy a betegekre, a családotok egységére. Az imádság pedig, ha napi kapcsolattá válik Istennel, segít abban, hogy növekedjen a hited s megerősödj a szeretetben.

A roráte után Tál Zoltán és Őry Gábor igazgató meggyújtotta az első gyertyát az iskola adventi koszorúján, majd a résztvevőket az udvaron felállított sátor alatt szeretetvendégség várta. A tanítás kezdetén pedig minden osztály fellobbantotta saját koszorúján a hit lángját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában