Meghonosítják a beach sprintet a Balatonnál

2024.02.22. 19:00

Együttműködési megállapodást kötött a Georgikon és a Magyar Evezős Szövetség

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem keszthelyi Georgikon campusa, illetve a Magyar Evezős Szövetség. Ennek fő célja, hogy népszerűsítsék a sportágat, s egyre több fiatal üljön hajóba.

Péter B. Árpád

Az evezős sport fejlesztéséért dolgoznak. A sajtótájékoztatón Szögi László, Kovács Zoltán, Cseh Ottó, dr. Rózsa László campus-főigazgató és dr. Szabó Péter

Fotó: Belovári András

Dr. Szabó Péter, a Georgikon főigazgató-helyettese elmondta: a campuson komoly hagyománya van az evezésnek, a hallgatók vízi edzéseken, tornatermi és ergométeres tréningeken is részt vehetnek. Az intézmény saját vízi telepe az evezésre és a kajakozásra is lehetőséget kínál, a fiatalok pedig számos kiváló eredménnyel büszkélkedhetnek.

– Egyetemünk kiemelt figyelmet fordít a sporttevékenységre, illetve az egészség megőrzésére, s igyekszünk lehetőséget teremteni arra, hogy a hallgatók minél több sportágat űzhessenek, a kötelező testnevelésórákon felül. Ehhez átlagon felüli infrastruktúra áll rendelkezésre – fogalmazott dr. Szabó Péter, hozzátéve: kiemelt cél, hogy az evezést népszerűsítsék, és már dolgoznak az edzői gárda bővítésén, továbbá a szövetséggel közösen versenyeket is terveznek.

Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség (MESZ) elnöke kiemelte, stratégiai fontosságúnak tartják az egyetemi evezős sport fejlesztését, különösen a Balatonnál. Mint mondta, évszázados hagyományt őriznek s visznek tovább, hiszen a sportágat Magyarországon gróf Széchenyi István honosította meg, az első regattát pedig 1843 márciusában rendezték. A sportvezető szerint az egészségmegőrzésen túl az evezés közösségteremtő erővel is bír, amely az egyetemi környezetben különösen fontos.

Kovács Zoltán, a MATE Testnevelési és Sport Intézetének igazgatója a megállapodás kapcsán leszögezte, a sport és a felsőfokú oktatás nemcsak összeegyeztethető, hanem az intézmény küldetésének egyik kiemelt üzenete. Szögi László, a MESZ fejlesztési igazgatója pedig megállapította, a szövetség és a Georgikon céljai teljes mértékben

összecsengenek, Keszthely pedig alkalmas helyszín arra, hogy a megállapodás valamennyi eleme teljesüljön. A szakember arról is beszélt, a MESZ eszközöket és szakmai segítséget nyújt ahhoz, hogy az egyetemi evezés szintet lépjen, s ehhez kapcsolódóan tervezik az egyik szakág, a 2028-as olimpián már szereplő beach sprint meghonosítását Magyarországon, elsőként a Balatonnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában