A tizedik alkalommal tartották meg az akciót ezen a héten

2024.02.22. 16:30

Civilek adták a vérüket Zalában

A 2019-ben indított programhoz Zala is csatlakozott a Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szervezésében.

Arany Gábor

Egy szelfihez is volt kedve Ángyán Tamásnak

Fotó: Pezzetta Umberto

A központ projektkoordinátora, Ács-Darabos Noémi érdeklődésünkre közölte, hogy a Civil Központok Hálózata felhívására évente kétszer tartják meg a civil véradást, a mostani immár a tizedik. Zalában három helyszínen várták az önkénteseket, hétfőn és kedden Keszthelyen, illetve Nagykanizsán fogadták a donorokat, csütörtökön pedig a megyeszékhelyen. 
Az akcióról értesítették az összes zalai civil szervezetet, valamint a központtal kapcsolatban álló intézményeket és vállalkozásokat. Az előzetes regisztráció lehetőségével kevesen éltek, de a hétfői és keddi véradáson ennek dacára közel félszáz donor jelent meg. Zalaegerszegen az első pár órában meghaladta a húszat a létszámuk.
Egyikük, Ángyán Tamás arról számolt be, hogy harmincnyolcadik alkalommal nyújtotta a karját. Nem civil szervezet tagjaként, tette hozzá az  57 éves zalaegerszegi férfi, aki úgy fogalmazott, ez a legkevesebb, amivel embertársainkon segíthetünk. Ezért örömmel fogadta a civilek Zalaegerszegi Területi Vérellátóval közösen szervezett akcióját, az pedig külön jólesett neki, hogy közreműködését apró ajándékokkal is megköszönte a Civil Központ.
A hazai egészségügyi intézmények ellátása évente 390 ezer véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 véradóra van szükség. Ezt az országban 24 vérellátó intézet szervezi, ahol napi 60-75 donort fogadnak.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában