82 település vezetőit tájékoztatták

2024.02.06. 16:00

Az önkormányzatiság kihívásairól esett szó Becsehelyen

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő meghívására kedden dr. Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára tartott előadást 82 település polgármesterének, illetve jegyzőjének a becsehelyi faluházban.

Benedek Bálint

A polgármestereknek tartottak tájékoztatót a becsehelyi faluházban, balról: Balogh László, Nagykanizsa polgármestere, dr. Dukai Miklós, Németh Géza és Cseresnyés Péter

Fotó: Gergely Szilárd

A megjelent vendégeket Németh Géza, Becsehely polgármestere köszöntötte. Beszédében méltatta a településüket, mely az elmúlt időszakban a kormányzat hathatós támogatásával fejlődhetett. Üdvözölte az önkormányzati rendszer lehetőségeire, irányaira és problémáira rávilágító eszmecserét, melyből minden településvezető profitálhat.

- Szerencsére a választókörzetemben minden településéről elmondható, hogy sokat lépett előre, több beruházás készült el - vette át a szót Cseresnyés Péter, az esemény szervezője. - Az aprófalvas körzetben abban vagyunk érdekeltek, hogy minél többet megtudjunk az önkormányzatiságról, illetve a különféle ügyekről és a jövő kihívásairól is tájékozódjunk. Dr. Dukai Miklós államtitkár fontosnak érzi, hogy személyesen adjon információt polgármestereknek és jegyzőknek arról, mi várható a következő időszakban a jogalkotásban. Sőt arról is tájékoztat, milyen elképzelései vannak a kormányzatnak a kistelepülésekkel. Az elmúlt tizenkét év sikertörténet, ugyanis ennyi fejlesztést, ilyen sok forrást felhasználva évtizedeken keresztül nem mutathatott fel a térség.

Dr. Dukai Miklós arról is tájékoztatta a megjelenteket, hogy a parlament tavaly év végén elfogadta a jogszabályt, mely új alapokra helyezte a területfejlesztés kérdéseit is. Már nem egyes településekben gondolkozik a kormányzat, amikor fejlesztésekről beszélnek, hanem térségeket érintő beruházásokról.

Dr. Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára
Fotó: Gergely Szilárd

- Ennek azért van nagy jelentősége, mert a különböző települések az adott térség nélkül nem léteznének - folytatta az államtitkár. - A nagyváros, jelesül Nagykanizsa a saját vonzáskörzete nélkül nehezen lenne meg, hiszen sokak oda járnak dolgozni, vagy éppen a napi dolgaikat ott intézik. Ezért gondolta a kormány azt, hogy a területfejlesztés, az önkormányzatiság és a közigazgatás irányítása ezentúl egy tárca keretei között működjön.

Dr. Dukai Miklós szerint hasznos az, amikor bizonyos választókörzetek polgármestereivel találkozhatnak és az eszmecserére is lehetőség nyílik. Ezt követően kiemelte: a mai helyzethez képest 2010-ben nagyon rossz helyzetben voltak az önkormányzatok, a működőképességük végét járták. Mára kiderült, hogy az oktatásnak és az egészségügynek jó helye van az államnál.

Majd beszélt az elmúlt évek kihívásairól, feladatairól, illetve ösztönözte a településeket, hogy továbbra is keressék a fejlesztési lehetőségeiket és pályázzanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában