Nagykanizsán, a Kőrösi-iskolában rendeztek nyelvi versenyt

2024.02.21. 07:30

A gyerekeknek kommunikációképes nyelvtudásra van szükségük – videó

A Kőrösi-iskolában a szóbeli forduló zárta a nyolcadik alkalommal megrendezett területi idegen nyelvi versenyt, melyen angol és német nyelven mérték össze tudásukat a környék általános iskolásai.

Benedek Bálint

Angol nyelven versenyzett a Kiss Katalin (balról) és Szili Zsuzsanna alkotta zsűri előtt a zalakarosi Móra-iskola diákja, a 8. osztályos Adorján Ákos

Fotó: Szakony Attila

Az írásbeli fordulót már tavaly megrendezték a 4., az 5., a 6., a 7. és a 8. évfolyamoknak az intézményben, s a hat legjobb tanulót hívták be a szóbelire angol és német nyelvből. Az ünnepélyes megnyitón a kőrösis diákok idegen nyelvű műsorral hangolták az indulókat a viadalra.

Fotó: Szakony Attila

Ezt követően Molnár Gábor igazgató köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: az idén újdonságként a 4. évfolyamon tanuló diákok is indulhattak. Ezúttal 12 iskolából 200 főnél is több tanuló nevezett, 114 diák angol, míg 88 fiatal német nyelvből. A versenyt a Nagykanizsai Tankerületi Központ és a Német Nemzetiségi Önkormányzat is támogatta. A 21. században szinte elvárás, hogy kiváló, használható nyelvtudással rendelkezzen minden diák, ennek érdekében céljuk, hogy minden diák kommunikációképes tudásra tegyen szert.

Fotó: Szakony Attila

– Harmadik éve nyelvi tagozatos iskola a Kőrösi – mondta Orbán Viktorné angol nyelvtanár. – Ez azt jelenti, hogy már első évfolyamon tanítunk angol, illetve német nyelvet játékos formában. A kreatív foglalkozás rendkívül hasznos. A következő évfolyamokban fokozatosan növeljük az idegen nyelvi órák számát. Nagyon jó alapokat ad a gyerekeknek, főleg a változatosság miatt kedvelik meg a nyelveket. Kitűnő alapokkal érkeznek meg a felső tagozatba, itt a tanulóknak van lehetőségük jelentkezni nyelvi tagozatos osztályokba. Az 5. osztálytól felfelé a hét minden napján van angol- vagy németóra, ami sok időt ad a gyakorlásra, pluszanyagok tanulására. A diákok nagyon nyitottak a nyelvekre, megszeretik azokat, és volt olyan tanuló is, aki a 8. osztály végére nyelvvizsgával indulhatott a középiskolai oktatásba. Ami valljuk be, nagy előny.

Eredmények

Angol. 4. évfolyam: 1. Votin Demeter (Nk. Zrínyi), 2. Nagy Noel (Nk. Kőrösi), 3. Witte Dominic (Nk. Zrínyi). 5. évfolyam: 1. Hanschut Emma, 2. Kepe Lúcia (mindketten Nk. Bolyai), 3. Simon Kornél (Nk. Kőrösi). 6. évfolyam: 1. Tárnok Adél, 2. Rózsa Anna (mindketten Nk. Batthyány), 3. Tálosi Lotti (Nk. Zrínyi). 7. évfolyam: 1. Süle Zselyke (Nk. Zrínyi), 2. Zsoldos Hanna (Nk. Kőrösi), 3. Takács Fruzsina (Nk. Rozgonyi). 8. évfolyam: 1. Bella Levente (Nk. Inkey), 2. Kerezsi Kinga (Nk. Kőrösi), 3. Horváth Mátyás (Nk. Batthyány). Felkészítő tanárok: Jaskó Veronika, Jeschné Kocsis Rózsa, Olasz Nóra, Orbán Viktorné, Pásztorné Szabó Dóra, Szili Zsuzsanna, Várfalviné Mihály Krisztina, Vida Ágnes, Vlasics Anikó. Német. 4. évfolyam: 1. Gazdag Luca, 2. Garai Vajk (mindketten Zrínyi), 3. Koma-Mátyás Zénó (Nk. Kőrösi). 5. évfolyam: 1. Bolhási Bora, 2. Pásztori Flóra (mindketten Nk. Kőrösi), 3. Gelencsér Elizabeth (Hévízi Illyés-iskola). 6. évfolyam: 1. Pilipishina Elina (H. Illyés), 2. Zámbó Gréta (Nk. Kőrösi), 3. Bekő Viktória (Nk. Batthyány). 7. évfolyam: 1. Szilágyi Ábel (Nk. Kőrösi), 2. Balogh Hanna (Nk. Péterfy), 3. Horváth Dávid (Szepetnek Királyi-iskola). 8. évfolyam: 1. Jánosi Anna Borka (Nk. Zrínyi), 2. Szili Bence (Nk. Batthyány), 3. Horváth Erik Noé (Nk. Kőrösi). Felkészítő tanárok: Benedekné Stadler Éva, Heckenast Márta, Hegedüs Lívia, Horváthné Paulusz Júlianna, Kiss Tünde, Kissné Modor Constance, Kovács Lívia, Pátkai Eszter, Porkoláb Annamária, Salamonné Lackner Henriett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában