Gyöngyfűzéssel a megelőzés fontosságáról

2024.01.26. 20:00

Zalaegerszeg is csatlakozott az európai és országos kampányhoz

Gyöngykarkötőket készítettek az európai méhnyakrák megelőzési hét alkalmából a zalaegerszegi Keresztury VMK-ban. A programot az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány szervezte, amelynek fővédnöke ezúttal is Balaicz Zoltánné volt.

Antal Lívia

Zalaegerszeg is csatlakozott az európai és országos méhnyakrák elleni kampányhoz. A programon minden korosztály képviseltette magát az onkológiai osztály munkatársai mellett

Fotó: Antal Lívia

- Ez már a nyolcadik alkalom, amikor gyöngykarkötőket készítünk együttműködésben az alapítvánnyal, mondta Balaicz Zoltánné. - Ezáltal minden évben csatlakozunk a januárban meghirdetett európai méhnyakrák megelőzési héthez, illetve a Mályvavirág Alapítvány ehhez kapcsolódó országos kampányához. A gyöngyfűzéssel, ahogy az alapítványok, mi is a méhnyakrák megelőzésére, s az ezt segítő rendszeres szűrés fontosságára kívánjuk felhívni a figyelmet. A karkötőket a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház onkológiai osztályára juttatjuk el az ott kezelt betegeknek. Legfőképpen azt az üzenetet szeretnénk közvetíteni, hogy ne adják fel, velük vagyunk. A visszajelzésekből, sőt a véletlenszerű személyes találkozásokból tudjuk, hogy a karkötő, és a mögötte lévő bátorítás milyen sokat jelent számukra.

A rendezvényre a PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjának gyógytornászhallgatói képeket is készítettek, amit a tervek szerint az onkológiai osztályon állítanak ki. Dr. Császár Gabriella adjunktus, az egyetemi központ igazgatója elmondta, második alkalommal vesznek részt a programban. Mint fogalmazott, a megelőzés a lényeg, mert ha már baj van, gyakorta csak küzdelmes kezelések árán tudnak segíteni. Az időben történő diagnosztizálás és az időben elkezdett kezelés viszont nagyon eredményes lehet.

A gyógytornászhallgatók nevében Gasparics Laura osztotta meg gondolatait. Elmondta, hogy a rajzokat azért készítették, hogy egy kis örömet szerezzenek. Kifejtette, főleg az ő korosztályában keveset hallani a megelőzés fontosságáról. Sokszor elhangzik, ráérnek majd harmincéves koruk után foglalkozni ezzel, pedig az lenne a cél, hogy minél előbb észrevegyék a problémát.

A zalaegerszegi gyöngyfűzőket Salamon Adrienn, az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnöke is köszöntötte online bejelentkezésében. A Mályvavirág Alapítvány méhnyakszűrés folyamatát bemutató, Gyöngy-percek című szóróanyagát is kiosztották a rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában