Ez történt

2024.01.01. 14:30

Visszatekintő 2023. november

Mozsár Eszter

Keszthely

Bevezették a járóbeteg-irányítási rendszert a Keszthelyi Kórház szakrendelésein

Bevezették a járóbeteg-irányítási rendszert a Keszthelyi Kórház szakrendelésein. A rendszer használata első ütemben a neurológiai, onkológiai, pszichiátriai, rehabilitációs és szemészeti szakrendelést, valamint az onkológiai és pszichiátriai gondozót érinti. A rendszer előjegyzéshez kötött, telefonon és személyesen is lehet időpontot foglalni a szakrendeléseken. A kórház területén elhelyeztek 4 sorszámkiadó automatát, azok segítségével kapnak sorszámot, akik bejelentkeztek. Ehhez a TAJ-számot kell megadni. A szakrendeléseken kijelzőkön követhető nyomon, hogy ki mikor kerül sorra. Kérik, hogy akinek sürgős ellátásra van szüksége, a sürgősségi ambulanciát keresse fel. Az MTI közlése szerint november 1. és 15. között kilencven járóbeteg-szakrendelésen indul el az új Járóbeteg Irányítási Rendszer az országban. Az első ütemben öt járóbeteg-szakrendelésre, 2024. márciusáig fokozatosan bővül a rendszer a további szakterületekre is. Az új országos rendszerben lefoglalt időpontok megjelennek az EgészségAblak mobilalkalmazásban is – nyilatkozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

 

Két keszthelyi diák remekelt a Szakmák Európa-bajnokságán Lengyelországban

A Szakmák Európa-bajnokságán (EuroSkills) sikerrel szerepelt diákokat, felkészítőiket és szponzoraikat ünnepelték a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Asbóth-technikumában Keszthelyen a közelmúltban. A lengyelországi Gdanskban Darabos Lili szépségápoló bronzérmes lett, Szabó Bence villanyszerelő pedig a negyedik helyen végzett, s kiválósági érmet kapott. A keszthelyi zárórendezvényen mások mellett részt vett Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a WorldSkills Hungary, illetve a szakképzési centrum és az iskola több vezetője, munkatársa. Mint Csótár András igazgató fogalmazott, e rendezvény egyik célja az volt, hogy erősítse a szakmai képzések társadalmi megbecsülését és felhívja a figyelmet arra: egy szakmai világversenyre felkészülni és onnan éremmel hazatérni hasonlóan embert próbáló feladat, mint egy nemzetközi sportesemény esetében. Egyik sem sikerülhet szorgalmas és tehetséges versenyző, valamint a mögötte álló tanári-oktatói csapat és a szponzorok nélkül, emelte ki Csótár András.

 

Múzeumi és közművelődési szakemberek tanácskoztak Keszthelyen

Több mint három évtizede évről évre találkoznak Zala múzeumokban, illetve a közművelődésben dolgozói szakemberei. Idén a 125 éves keszthelyi Balatoni Múzeum volt a konferencia helyszíne, s a résztvevők a háromnapos programba beiktattak egy táskai szakmai kirándulást is – a pálinka jegyében. A rendezvény központi témája ugyanis „a házi készítésű gyümölcspárlat kultúrája és értelmezése a Balaton vidékén, a 20. század második felétől napjainkig” címet viselte, emellett hagyományosan megtartották a zalai közgyűjtemények – múzeumok, könyvtárak s a levéltár – szakmai napját, amelyen a kollégák beszámoltak aktuális kutatásaikról is. Ez nem könnyű időszak a közgyűjtemények életében, ugyanakkor egyúttal szép periódus is, hiszen nagyon sok új kutatási eredmény kerül napvilágra, s örülnek annak, hogy generációváltást élnek meg, ugyanis számos fiatal kutató kerül reflektorfénybe, fogalmazott dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum tudományos igazgatója. Gyanó Szilvia, a nagykanizsai Thury György Múzeum néprajzos főmuzeulógusa arról beszélt, a hagyományőrzés ismét előtérbe került, s vannak olyan ismeretek, amelyeket az egyes közösségek csak a múzeumokban kaphatnak meg.

 

Nagykanizsa

Novembertől látható a nagykanizsai Lendvai Kristóf új filmje

November elején először Zalaegerszegen, majd Nagykanizsán és Budapesten lesz látható nyilvános vetítéseken Lendvai Kristóf új, Holnap nem jön fel a nap című kisjátékfilmje. Az itthon és külföldön is sokszorosan díjnyertes egyetemista rendező filmjének stábjába jól ismert színművészek és fiatal filmes szakemberek kerültek. Nagykanizsai helyszíneken forgatta Kristóf az általa írt és rendezett új kisjátékfilmet, amelynek főszereplője Márió, aki miután meglép a javítóintézetből, a remélt szabadságáért tragikus árat fizet. Kristóf korábbi kisjátékfilmjei önkormányzatok és vállalkozások segítségének köszönhetően készülhettek el, a mostani forgatáshoz azonban Szakacsits Szabolcs személyében olyan támogatóra talált, aki nélkül nem lehetett volna professzionális technikai és személyi hátteret teremteni a film elkészítéséhez. A kép-, hang- és fénytechnikát pedig olyan cégek adták, amelyek többségében a Magyarországon készülő amerikai és európai filmek, sorozatok műszaki hátterét is biztosítják.

 

Önkormányzati elismeréseket adtak át a szociális munka napján Nagykanizsán

Az önkormányzat a szociális munka napja alkalmából szervezett ünnepséget a Medgyaszay Házban. Az eseményen a köszöntők mellett elismeréseket is átadtak. Az eseményen megjelent Balogh László polgármester, Kanász János, Surd polgármestere, dr. Schauta Marcell, a Nagykanizsa-Surd-Zalakomár Szociális Társulás elnöke, valamint a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ, illetve a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény munkatársai. Balogh László polgármester kiemelte: a szociális munka napja alkalmából most azok munkáját köszönték meg, akik a település érdekében végzett magas színvonalú, elkötelezett tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak Nagykanizsa szociális szolgáltatásainak kiemelkedő ellátásához, a hátrányos helyzetű lakosok életminőségének javításához. Balogh László polgármestertől elismerést vett át: Szakács Andrea Zsófia, a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény munkatársa, valamint Bata Orsolya, a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársa. Ezt követően a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház két művésze, Debrei Zsuzsanna és Mihály Péter egy ismert dalokból álló zenés produkciót adott elő.

 

A karácsonyi asztalra is kerülhet a nagykanizsai tóba telepített halakból

Az elmúlt időszakban ugrásszerűen megnövekedett a horgászok száma a Csónakázó-tónál, ami nagyban köszönhető annak, hogy rendszeresek a haltelepítések a tavon, fogalmazott Szépligeti Ferenc, a Magyar Országos Horgász Szövetség halgazdálkodási koordinátora annak apropóján, hogy ismét közel egy tonnányi ponty került a tóba. Az idén ez már a nyolcadik haltelepítés a Csónakázó-tavon, s ezt látják a horgászok is, mondta Szépligeti Ferenc, aki hozzátette: az elmúlt három évben roppant népszerű lett a város melletti tó és környezete, hiszen ma már szinte garantált a jó fogás. A három nyaras pontyok mellett meglepetéssel is készültek a sporthorgászoknak, közel 50 darab nagy halat is a tóba eresztenek, melyek ugyan nem hazavihetők, de igazi horgászélményt nyújt a kifogásuk. Szépligeti Ferenc azt is jelezte: a Csónakázó-tavon egész évben lehet horgászni, így vélhetően a karácsony előtti időszakot is kihasználják majd a pecások, hogy friss halat tehessenek az ünnepi asztalra.

 

Zalaegerszeg

Semjén Zsolt jelenlétében átadták a zalaegerszegi egyházi fenntartású Szent Család Óvoda kibővített, felújított épületét

Két évig zajlott a bővítés és a felújítás a zalaegerszegi Szent Család Óvoda épületén, melynek november közepén tartották az ünnepélyes átadását. A Köztársaság úti óvodában 1997-ben kezdődött el a keresztény szellemiségű gyermeknevelés, 2002-ben három, 2010-ben már négy csoport működött, 2011-ben tornateremmel bővült az intézmény, s ebben az évben lett egyházi fenntartású. Jelenleg 135 kisgyermeket nevel az óvodában 11 óvónő. Minderről az átadóünnepségen szólt a gyermekintézmény vezetője, Kovácsné Ujj Andrea. Balaicz Zoltán polgármester a beruházás kapcsán hangsúlyozta az önkormányzat, az egyház és az állam példaértékű együttműködését, amely lehetővé tette, hogy 1 milliárd forint ráfordítással korszerű épületben nevelkedjenek azok a zalaegerszegi gyerekek, akiknek szülei a vallásos nevelést fontosnak tartják. Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, a keresztény szellemiség talaján jó úton jár az ország, az óvoda érdemei közül pedig kiemelte a szintén keresztény elveket valló iskolára való felkészítést. Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a test, a szellem és a lélek együttes fejlesztésére irányította a figyelmet, jelezve, az óvoda nem gyermekmegőrző intézmény, hanem ez esetben a fogékony életkornak megfelelően alakítja a vallásos érzület iránti érzékenységet.

 

Hatvan nevezés érkezett a zalaegerszegi regionális művészeti megmérettetésre

A hagyományokhoz híven 6-7-8. osztályos diákoknak szervezett „Portré” címmel regionális festő- és rajzversenyt a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola Gimnázium és AMI. A helyszíni megmérettetésre ezúttal Zala, Veszprém, Vas és Sopron vármegyéből mintegy hatvan diák érkezett. A hatodik és hetedik évfolyamosoktól karakteres hírességek portrémásolatait kértük. A munka során ceruzát és akvarellt használhattak a fiatalok. A nyolcadikosok modell után dolgoztak, s készítették el portréjukat ugyancsak grafikai eszközökkel vagy festékkel. A verseny alatt a gyerekeket kísérő szaktanároknak konzultációs fórumot szerveztünk, mondta a mesterpedagógus. A művek értékelésére a helyi szakmai tanárokon kívül vendégintézmények kollégáit kérték fel. A korcsoportok győzteseinek Katona György vállalkozó és a Zalaco által felajánlott művészeti csomagokat nyújtották át. A versenyen készült alkotások az intézmény archívumába kerülnek, a művekből jövőre, a soron következő verseny előtt nyílik majd tárlat.

 

Tizennégy kiemelt arany minősítés született a területi népdaléneklési versenyen Zalaegerszegen

Huszadik alkalommal szervezték meg a „Szép Zalában születtem…” területi népdaléneklési minősítő versenyt. A zalaegerszegi Liszt-iskolában léptek a zsűri elé az általános és középiskolás gyerekek. A felmenő rendszerű tanulmányi verseny első állomása az iskolai válogató, ezt követi a „Szép Zalában születtem…” elnevezésű területi (járási) verseny, majd az innen arany minősítéssel továbbjutó tanulók vesznek részt a február végi vármegyei fordulón. A területi versenyek helyszínei idén Pacsa, Zalaszentbalázs, Lendva és Zalaegerszeg. A Liszt-iskolában zajló program magas színvonalát mutatja, hogy ifj. Horváth Károly és Csordásné Fülöp Edit megyei tanácsadó arany és ezüst minősítéseket osztott a különböző korcsoportokban versenyzők számára. A tanulók egymást hallgatva nemcsak a versenyzés izgalmát élik át, hanem óhatatlanul megismerik és elsajátítják a Zalamente, a Muravidék és Vas vármegye dallamanyagát, tájékoztatott Gyenese Marianna ének-zenetanár, igazgatóhelyettes. Zalaegerszegen 200 versenyszámot hallgatott meg a zsűri, amiből 14 kiemelt arany minősítés, valamint többségében aranyfokozatú oklevél született.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában