A béke pártján állnak

2022.03.23. 06:50

Egyházi fejlesztéseket látogatott meg dr. Semjén Zsolt Zalaegerszegen (videó)

Kedden öt helyszínen járva tekintette meg dr. Semjén Zsolt egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes a megyeszékhelyi egyházi fejlesztéseket.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Semjén Zsolt, Molnár János atya, Balaicz Zoltán, dr. Sifter Rózsa és Vigh László a kertvárosi templom előtt

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Körútjára elkísérte Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és az érintett városrészi képviselők.

 

A bejárás a kertvárosi templomnál kezdődött, ahol az épülő Szent József közösségi házat és a bővítés alatt álló altemplomot tekintették meg a résztvevők. Itt szólt a templomok, egyházi épületek felújításáról Balaicz Zoltán; aki hitet tett amellett, hogy az egyházaknak, az államnak és az önkormányzatnak az összetartozás jegyében, szoros együttműködésben érdemes dolgoznia. Vigh László hangsúlyozta: 1100 év értékeinek védelme mellett bizonyíték a zalai megyeszékhelyen zajló fejlesztés, ami értékválasztó kultúrát is jelent egyben. A béke pártján vannak azok, akik a temlomépítést kiemelt célnak tekintik – mondta. Remélte, hogy a megkezdett munkát folytatni tudják.

 

 

Dr. Semjén Zsolt beszédében utalt rá, hogy a zalaegerszegiek mindig kedvesen, de kitartóan következetesek, amikor kéréseiket az állami szereplőknek megfogalmazzák, így a gazdaság, az innováció, a közművelődés, a közoktatás, a kultúra fejlődését szolgáló számos beruházás átadásán vehetett részt ő maga is.

 

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kertvárosi templom és a készülő közösségi ház bejárása előtt elmondta, hogy az elmúlt 12 év alatt a kormányzati, állami támogatás jóvoltából 3000 templom felújítására nyílt mód az országban, a renoválások mellett pedig 200 új templom is felépült ez idő alatt. Ezért nevezte országépítőnek a jelenlegi kormányt. A közösségi ház építése pedig mutatja, hogy itt van élet, amely közösségi teret igényel, Zalaegerszegen élettel töltik meg az egyházi fejlesztések révén megújuló épületeket. A politikus szólt a Zalaegerszegtől elválaszthatatlan Mindszenty József hercegprímás szellemi-hitéleti örökségéről, amely útravaló a mai nemzedékek számára.

 

A vendégeket a kertvárosi  helyszínen Molnár János plébános köszöntötte. A bejárás a Szent Család Óvoda, a református templom és a Mária Magdolna Plébániatemplom, valamint a Göcseji Múzeum megújult épületének megtekintése után a Mindszentyneumban ért véget.

 

A kertvárosi egyházi jellegű fejlesztés 425 millió forintból valósul meg, a 110 kisgyermeket nevelő Szent Család Óvodára 900 millió forintot költenek, a református templomban 62 milliós ráfordítással zajlanak munkálatok, a Mária Magdolna Plébániatemplom felújításának értéke 334 millió forint (itt egyébként vasárnap avatják a 162 millió forintból készült orgonát), a Göcseji Múzeum épületszárnyaként üzemelő Mindszentyneum pedig 8,3 milliárd forintból épül fel.

 

Balaicz Zoltán jelezte: már rendelkeznek az evangélikus templom felújításának elvi támogatásával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában