A megszaporodott online visszaélések ellen is küzdenek

2024.01.18. 14:20

Tuzson Bence igazságügyi miniszter adta át a Zalaegerszegi Áldozatsegítő Központot

Az ország 13. áldozatsegítő központját adta át Tuzson Bence igazságügyi miniszter csütörtökön Zalaegerszegen. A Bíró Márton utca 38. szám alatti létesítményben ingyen, szociális rászorultság vizsgálata nélkül segítenek a bajba jutottakon. A központokban elsősorban jogi tanácsadás, pszichológiai, gyakorlati és egyéb ügyviteli segítség kérhető.

Mozsár Eszter

A Zalaegerszegi Áldozatsegítő Központ átadásán a Megyeházi ünnepségen: Czotter Csabáné, a Civil Életért Közhasznú Egyesület elnöke, dr. Sifter Rózsa főispán, Király Nóra miniszteri megbízott, Tuzson Bence igazságügyi miniszter, dr. Vereckei Csaba Iván, a ZMRFK rendőrfőkapitánya és dr. Répássy Róbert parlamenti államtitkár

Fotó: pezett

„A büntetőjog jellegét tekintve nem áldozatközpontú, viszont az utóbbi évtizedekben egyre többen foglalkoznak az áldozatokkal, nemcsak a bűnesetek elkövetőivel”. Ezt Tuzson Bence miniszter mondta a Megyeházán tartott ünnepségen, ahol a város és megye vezetői, s a központ partnerintézményei vettek részt.

- Hazánk élen jár az áldozatokat segítő munkában – folytatta a tárcavezető, aki arról is szólt, hogy lakhatással, ruházkodással, utazással kapcsolatos pénzügyi segítséget tudnak nyújtani a bajba jutottaknak. - Sokat változott a bűncselekmények elkövetési formája, manapság egyre többen esnek az online térben elkövetett csalások áldozatává. Leghatározottabban szeretnénk fellépni a csalókkal szemben, így összehívtunk egy munkacsoportot, ami azon munkálkodik, hogyan kapjuk el őket és szorítsuk vissza ezeket a visszaéléseket – hangsúlyozta Tuzson Bence.

A Zalaegerszegi Áldozatsegítő Központ ünnepélyes átadásán Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Király Nóra miniszteri megbízott, dr. Sifter Rózsa főispán és Drávecz Balázs, a központ vezetője
Fotó: Pezetta Umberto

Király Nóra október 15-től miniszteri megbízottként segíti az Igazságügyi Minisztérium és az áldozatsegítő központok munkáját. A zalaegerszegi rendezvényen elmondta, hazánkban 140 szervezet végez ilyen feladatot.

- Célunk, hogy 2025-re minden vármegyében működjön áldozatsegítő központ. Ne feledjük, hogy 2011 óta működik áldozatsegítő vonal, ami a nap 24 órájában ingyen hívható a 06 80/225-225-ös telefonszámon - mondta az ötgyermekes, civil szférából érkező Király Nóra.

A Zalaegerszegi Áldozatsegítő Központ ünnepélyes átadásán Király Nóra miniszteri megbízott és Tuzson Bence igazságügyi miniszter
Fotó: Pezetta Umberto

Dr. Sifter Rózsa Zala vármegye főispánja megemlítette, a kormányhivatalok a megalakulásuk óta látnak el áldozatsegítő szakmai feladatot. 2020-2023 között két és félszeresére nőtt a regisztrált áldozatok száma. Az azonnali pénzügyi segély 2021-ben 3 millió 920 ezer, míg tavaly 13 millió 529 ezer forint volt. Dr. Töreki Sándor r. vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, hazánk közbiztonsága stabil. Magyarországon tavaly 168 ezer regisztrált bűncselekmény volt, ez 4 százalékos növekedést jelent az előzőekhez képest. 2023-ban 98 ezer sértettet tartottak nyilván. Balaicz Zoltán arról tájékoztatott, az ország egyik legbiztonságosabb és leggyorsabban fejlődő városa Zalaegerszeg, ám itt is létjogosultsága van a központnak.

A rendőrség és a kormányhivatal mellett a Civil Életért Közhasznú Egyesület támogatja partnerszervezetként az új zalai központ munkáját. A partnerekkel az együttműködési megállapodást dr. Répássy Róbert parlamenti államtitkár írta alá.

A Zalaegerszegi Áldozatsegítő Központ átadásán a Megyeházi ünnepségen: dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke, Czotter Csabáné, a Civil Életért Közhasznú Egyesület elnöke, Király Nóra miniszteri megbízott, Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Dr. Sifter Rózsa főispán, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Töreki Sándor r. vezérőrnagy, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, dr. Répássy Róbert államtitkár és dr. Vereckei Csaba Iván, a ZMRFK rendőrfőkapitánya
Fotó: Pezetta Umberto

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában